Foto: Karin Nilsson

Fler nyckelstölder från skolor – polisen varnar för inbrottsmetoden

Nycklar stjäls från skolor för att sedan användas för att länsa människors hem. Nu varnar polisen för tjuvarnas fula metod, som använts tre gånger bara den senaste veckan.

  • Publicerad 14:41, 19 maj 2017

I slutet på april gick polisen ut på sin hemsida och varnade för att det förekommit ovanligt många inbrott där gärningsmännen använt sig av stulna nycklar för att ta sig in.

Bara under årets första månader hade 15 inbrott skett i Stockholm där polisen starkt misstänker att gärningsmännen använt sig av stulna nycklar.

– Nycklarna hade stulits från olika ställen, bland annat från skolor, säger Fredrik Wiggerud, brottssamordnare på polisen.

Stölder på flera skolor

Sedan polisen varnade för tillvägagångssättet i slutet på april har det nästan helt upphört – fram tills nu.

– Förra veckan hade vi ett sånt här inbrott på en skola på Kungsholmen där man tog ett antal nycklar från elever vilket ledde till ett inbrott som kan kopplas till nyckelstölden. Idag hade vi planerat att gå ut och varna för det här internt så att våra poliser och de som tar emot brottsanmälningar är vakna på det här tillvägagångssättet.

Men skolan på Kungsholmen är inte den enda som drabbats av metoden de senaste dagarna.

På en förskola i Täby tog sig en person in och stal hemmanycklar från en anställd.

– Senare ska gärningsmannen ha tagit sig in i dennes bostad i Vallentuna. Ibland har personer gjort räder mot omklädningsrum för att komma åt mobiler och fått med sig nycklar, men även mot personalrum och andra utrymmen i skolan, säger Stefan Dahlgren, lokalpolis i norrort. ​

Länsade lägenheten

Även på Årstadalsskolan, söder om Stockholm, har flera elever fått sina nycklar stulna och kort därefter ska en av eleverna haft inbrott hemma hos sig.

– De hade tagit tre laptops, två surfplattor, mobiler, alla smycken, systemkameror. De hade också länsat barnens plånböcker där de hade sina sparpengar. De hade tagit så mycket så jag kan inte ens räkna upp allt. De hade tagit en svart weekendbag från oss och fyllt med grejer, säger Karina Nilsson, som drabbades av inbrott efter att hennes sons nycklar stals.

Ulf Lindberg är rektor på Årstadalsskolan och säger att det är första gången någonting liknande händer på skolan.

– Efter den här händelsen har vi sagt att eleverna inte ska ha med sig värdesaker till skolan och vi råder barnen att ha sina nycklar runt halsen, vi har också skaffat lådor så att barnen nu kan låsa in även sina nycklar, säger Ulf Lindberg.

Ingen slump

Att nyckelstölderna skett på just skolor är ingen tillfällighet, menar polisen Fredrik Wiggerud.

– Det är lite svårt för en tjuv att ta sig in på till exempel en arbetsplats men skolor är det inte alltid så bra kontroll på vilka som rör sig. Vi uppmanar lärare att titta lite extra på skolorna efter personer som inte har rätt att vara där.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grannar fick rätt - stopp för borätter på villatomter

Nyheter "Om jag inte reagerat hade husen stått klara" Kreativa fastighetsutvecklare har lärt sig tjäna miljonbelopp genom att fiffla sig förbi byggreglerna i villaområden. Senaste trenden: sök bygglov för en villa men bygg ett parhus och sälj tre...torsdag 19/4 16:41

Inställda avgångar och förseningar på Roslagsbanan

Nyheter Ersättningsbussar körde Tidigare var det stopp på grund av en olyckshändelse. Sedan oregelbunden trafik på grund av signalfel mellan Kragstalund och Visinge.torsdag 19/4 13:44