Nyckelstölder. Flera fall där stulna nycklar använts för att göra inbrott har rapporterats den senaste veckan. Foto: Jonatan Bylars

Fler nyckelstölder från skolor – polisen varnar för nya inbrottsmetoden

Nycklar stjäls från skolor för att sedan användas för att länsa människors hem. Nu varnar polisen för tjuvarnas fula metod, som använts tre gånger bara den senaste veckan.

  • Publicerad 08:30, 19 maj 2017

I slutet på april gick polisen ut på sin hemsida och varnade för att det förekommit ovanligt många inbrott där gärningsmännen använt sig av stulna nycklar för att ta sig in.

Bara under årets första månader hade 15 inbrott skett där polisen starkt misstänker att gärningsmännen använt sig av stulna nycklar.

– Nycklarna hade stulits från olika ställen, bland annat från skolor, säger Fredrik Wiggerud, brottssamordnare på polisen i City.

Stölder på flera skolor

Sedan polisen varnade för tillvägagångssättet i slutet på april har det nästan helt upphört – fram tills nu.

– Förra veckan hade vi ett sånt här inbrott på en skola på Kungsholmen där man tog ett antal nycklar från elever vilket ledde till ett inbrott som kan kopplas till nyckelstölden. Idag hade vi planerat att gå ut och varna för det här internt så att våra poliser och de som tar emot brottsanmälningar är vakna på det här tillvägagångssättet.

LÄS ÄVEN: Ny inbrottsvåg i Söderort: tjuvar bryter sig in och övernattar

Men skolan på Kungsholmen är inte den enda som drabbats av metoden de senaste dagarna.

På både Hägerstensåsens skola och Årstadalsskolan har tjuvar tagit sig in och stulit nycklar den senaste tiden. I det första fallet fick en lärare sina nycklar stulna och senare inbrott i sin bostad.

Länsade lägenheten

På Årstadalsskolan fick flera elever sina nycklar stulna bara några timmar senare, och bara en kort stund efter stölden fick en av eleverna inbrott hemma hos sig.

– De hade tagit tre laptops, två surfplattor, mobiler, alla smycken, systemkameror. De hade också länsat barnens plånböcker där de hade sina sparpengar. De hade tagit så mycket så jag kan inte ens räkna upp allt. De hade tagit en svart weekendbag från oss och fyllt med grejer, säger Karina Nilsson, som drabbades av inbrott efter att hennes sons nycklar stals.

LÄS ÄVEN: Föräldrar oroliga efter personalflykt från skola på Södermalm

Ulf Lindberg är rektor på Årstadalsskolan och säger att det är första gången någonting liknande händer på skolan.

– Efter den här händelsen har vi sagt att eleverna inte ska ha med sig värdesaker till skolan och vi råder barnen att ha sina nycklar runt halsen, vi har också skaffat lådor så att barnen nu kan låsa in även sina nycklar, säger Ulf Lindberg.

Ingen slump

Att nyckelstölderna skett på just skolor är ingen tillfällighet, menar Fredrik Wiggerud.

– Det är lite svårt för en tjuv att ta sig in på till exempel en arbetsplats men skolor är det inte alltid så bra kontroll på vilka som rör sig. Vi uppmanar lärare att titta lite extra på skolorna efter personer som inte har rätt att vara där.

Polisen tipsar: Gör det här för att undvika inbrott

För att undvika att någon gör inbrott med hjälp av stulna nycklar ska man minimera risken att nycklarna kan kopplas till din adress eller dig som person.

Var försiktig med att märka nycklar, väskor och jackor med vilken adress de tillhör. Tjuvar har ingen nytta av en nyckel som de inte vet vart de går. Blir man av med en nyckel där det står vem den tillhör så rekommenderar vi att man byter lås om man vill var på den säkra sidan, säger Fredrik Wiggerud, brottssamordnare på polisen i
City.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hoppet: Konstnärer ska ge liv åt Östberga C

Nyheter Ateljéer tar plats i fritidsgården Centrumhuset i Östberga ska göras om till konstnärskollektiv. I början av nästa år flyttar ett 40-tal konstnärer in.torsdag 19/4 18:30

Vägarbete tvingar upp bussarna på trottoaren

Nyheter Stöket i Årsta kommer fortsätta i flera år Har du märkt av stöket i Årsta, där vägarbete tvingar upp bussarna på trottoaren? Det är bara att vänja sig. Det kommer att pågå i åratal till. Och bussen kommer att ställas in.torsdag 19/4 15:22