Flyktingmottagande. Ekerö har en låg arbetslöshet bland utrikesfödda. Men den ökar. Foto: Camilla Veide

Fler utlandsfödda Mälaröbor saknar jobb

Andelen utlandsfödda utan jobb blir allt större i Ekerö kommun. Anledningen är det ökade flyktingmottagandet. – Med all sannolikhet är det det som ligger bakom, säger kommunens integrationschef Anders Anagrius.

  • Publicerad 13:58, 20 apr 2017

Jag kan tänka mig att det ökar kortsiktigt, men sedan kan det vända i ett längre perspektiv.

I mars månad var 8,5 procent av de utlandsfödda Mälaröborna öppet arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens siffror som sammanställts av nyhetsbyrån Sirén.

Siffrorna sträcker sig till januari 2008 och har aldrig varit högre i kommunen.

”Inte förvänande”

Anders Anagrius har själv inte sett siffrorna, men är medveten om att arbetslösheten bland kommunens utlandsfödda invånare har stigit de senaste åren.

– Att det har ökat förvånar mig inte med tanke på att vi har tagit emot fler nyanlända. Då är det klart att arbetslösheten också ökar, säger han.

Enligt Anagrius finns flera nycklar till att stoppa utvecklingen och få fler utlandsfödda i arbete.

– Man måste rusta de här människorna så att de kan stå till arbetsmarknadens förfogande. Det handlar om både språk och praktik och gäller att och ta till tillvara på den utbildning man redan har och bygga vidare på den, säger han.

Vill ha mer hjälp

Kommunen arbetar i dag på området genom att bland annat hitta praktikplatser, men man behöver hjälp.

– Vi gör en hel del och samarbetar med företag och Arbetsförmedlingen. Vi får hjälp, men skulle kunna få mer hjälp från dem och stöd från statliga myndigheter, säger Anders Anagrius.

Men Ekerö har trots allt en relativt låg arbetslöshet bland utrikesfödda, menar Arbetsförmedlingens kommunikationschef Amina Grill.

– En arbetslöshet på 8,5 procent för utrikesfödda är en mycket låg nivå om vi tittar i ett nationellt perspektiv. Den totala arbetslöshetsnivån i Sverige var i mars 7,7 procent, både inrikes- och utrikesfödda. Ekerö kommun är en av de kommuner i Sverige med lägst arbetslöshet, 2,6 procent. Endast Vallentuna och Habo har lägre arbetslöshet, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter Uppmanades komma till Nockeby En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 16:29

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter