Vattnet har varit avstängt på flera håll i Järfälla det senaste dygnet, efter flera vattenläckor. Foto: Mostphotos

Flera vattenläckor i Järfälla – många blev utan vatten

Igår eftermiddag blev många Järfällabor utan vatten. Felet lagades under natten, men i en del kranar kan vattnet vara rostfärgat under dagen.

Det uppstår runt 30-40 vattenläckor i Järfälla varje år, men ofta på mindre ledningar där man kan laga felet på någon timma, den här läckan var lite större.

Det senaste dygnet har många Järfällabor varit utan vatten. Felet orsakades igår eftermiddag, när vattenproducenten Norrvattens huvudledning gick sönder i samband med ett vägarbete på Rotebroleden.

När vattenledningen stängdes av uppstod en tryckstöt som slog hål på tre vattenledningar i Kallhäll, Stäket och Jakobsberg, vilket orsakade vattenläckor.

I samband med att vattenledningarna skulle lagas, blev många hushåll utan vatten. Den avgrävda ledningen orsakade också vattenläckor i Sollentuna.

Felet har åtgärdats under natten och vattnet var tillbaka i kranarna under småtimmarna, på vissa håll med lägre tryck än vanligt.

Inte ovanligt

Att det uppstår vattenläckor är inte ovanligt i sig. Den här gången var det dock en huvudledning som drabbades, vilket gjorde att fler än vanligt blev utan vatten.

– Det uppstår runt 30-40 vattenläckor i Järfälla varje år, men ofta på mindre ledningar där man kan laga felet på någon timma, den här läckan var lite större. Eftersom det var stora huvudledningar som drabbades blir det också större konsekvenser när man stänger av dem, säger Hans Gabrielson, VA-ingenjör på Järfälla kommun.

Vattnet rostfärgat

På vissa håll har vattnet varit rostfärgat under förmiddagen.

– Färgen kommer från rostbeläggningar från insidan av ledningarna. De virvlar upp när det blir tryck i ledningarna. Rostfärgen är oaptitlig, men ofarlig. På de flesta håll borde rostfärgen försvunnit nu, eftersom folk hunnit spola och duscha, säger Hans Gabrielson.

Vad ska man göra när vattnet slutar rinna i kranen?

– Avvakta. Sen finns det åtta vattenkiosker i kommunen som alltid är tillgängliga för Järfällaborna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Komisk dödsdans ger Görvälns slott nytt liv

Nyheter Komiskt om det tragiska. Det är vad som utlovas när August Strindbergs klassiker Dödsdansen sätts upp i Järfälla. För femte året i rad arrangerar teater Teodok sommarteatern som sätter Görvälns slott...söndag 20/8 7:50

Bibblan tipsar: berättelser om böcker som förändrar ALLT

Nyheter En hittar Dickens, en följer i Sherlock Holmes fotspår och en tredje klonar Dostojevskij. Kari Wessely på Järfälla bibliotek tipsar om tre böcker om litteratur som förändrar allt.fredag 18/8 17:17