Vattnet har varit avstängt på flera håll i Järfälla det senaste dygnet, efter flera vattenläckor. Foto: Mostphotos

Flera vattenläckor i Järfälla – många blev utan vatten

Igår eftermiddag blev många Järfällabor utan vatten. Felet lagades under natten, men i en del kranar kan vattnet vara rostfärgat under dagen.

  • Publicerad 11:58, 10 aug 2017

Det uppstår runt 30-40 vattenläckor i Järfälla varje år, men ofta på mindre ledningar där man kan laga felet på någon timma, den här läckan var lite större.

Det senaste dygnet har många Järfällabor varit utan vatten. Felet orsakades igår eftermiddag, när vattenproducenten Norrvattens huvudledning gick sönder i samband med ett vägarbete på Rotebroleden.

När vattenledningen stängdes av uppstod en tryckstöt som slog hål på tre vattenledningar i Kallhäll, Stäket och Jakobsberg, vilket orsakade vattenläckor.

I samband med att vattenledningarna skulle lagas, blev många hushåll utan vatten. Den avgrävda ledningen orsakade också vattenläckor i Sollentuna.

Felet har åtgärdats under natten och vattnet var tillbaka i kranarna under småtimmarna, på vissa håll med lägre tryck än vanligt.

Inte ovanligt

Att det uppstår vattenläckor är inte ovanligt i sig. Den här gången var det dock en huvudledning som drabbades, vilket gjorde att fler än vanligt blev utan vatten.

– Det uppstår runt 30-40 vattenläckor i Järfälla varje år, men ofta på mindre ledningar där man kan laga felet på någon timma, den här läckan var lite större. Eftersom det var stora huvudledningar som drabbades blir det också större konsekvenser när man stänger av dem, säger Hans Gabrielson, VA-ingenjör på Järfälla kommun.

Vattnet rostfärgat

På vissa håll har vattnet varit rostfärgat under förmiddagen.

– Färgen kommer från rostbeläggningar från insidan av ledningarna. De virvlar upp när det blir tryck i ledningarna. Rostfärgen är oaptitlig, men ofarlig. På de flesta håll borde rostfärgen försvunnit nu, eftersom folk hunnit spola och duscha, säger Hans Gabrielson.

Vad ska man göra när vattnet slutar rinna i kranen?

– Avvakta. Sen finns det åtta vattenkiosker i kommunen som alltid är tillgängliga för Järfällaborna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det här bjuder helgen på i Västerort och Järälla

Nyheter 13 festliga tips för stora och små Låt inte mörkret hålla dig inomhus i helgen! Den är nämligen fullspäckad av aktiviteter. Vad sägs om premiär för pop-up krukmakeri, Alfons Åberg-firande och bandymatch?fredag 17/11 16:07

Kolla in bilderna! Såhär blir nya Järfällabadet

Nyheter ✓Flera bassänger ✓Vattenrutschkanor ✓Jättegym Åka vattenrutschkana med badring eller hiss ner i bassängen för rullstolsburna – Järfälla Tidning fick tjuvkika på det nya Järfällabadet som växer fram i Jakobsberg.fredag 17/11 15:33