Dianagården kan bli ett "seniorboende med aktivitetscentrum". Foto: Katja Annola

För små toaletter – äldreboendet på Östermalm kan stängas

Dianagårdens äldreboende har stort renoveringsbehov och föreslås stänga i slutet av 2018. I stället kan det bli ett "seniorboende med aktivitetscentrum".

Som Östermalmsnytt har skrivit tidigare har Arbetsmiljöverket dömt ut toalettutrymmena på äldreboendet Dianagården i Hjorthagen eftersom arbetsutrymmet där är begränsat. Omfattande renoveringar måste göras före den sista juni 2019, annars väntar ett vite på 2,5 miljoner kronor. Fastigheten är även i behov av stambyte.

Nu föreslår Östermalms stadsdelsförvaltning att Dianagården, som i dag är ett boende för äldre i behov av hjälp dygnet runt, avvecklas. Totalt finns 48 lägenheter, 36 platser med somatisk inriktning och 12 platser med inriktning demens.

Politiskt bråk på Östermalm – protestmöte på äldreboende

Sista december 2018

I förslaget är intagningsstopp planerats till första januari 2018 och boendet föreslås stänga för renovering sista december 2018. De boende kommer att erbjudas förtur till andra äldreboenden i staden. Under hösten 2018 planeras intagningsstopp på äldreboendet Rio för att kunna ta emot boende från Dianagården.

Östermalms stadsdelsförvaltning tycker att Dianagården skulle lämpa sig för ett "seniorboende med aktivitetscentrum". Det är en ny boendeform, för personer över 75 år, som inte kräver biståndsbedömning.

I "aktivitetscentrumet" är tanken att de äldre ska få umgås och vara med på olika aktiviteter. Det ska även vara öppet för äldre i stadsdelen som inte bor på seniorboendet.

På stadsdelsnämndens nästa möte, 15 juni, väntas politikerna fatta beslut i frågan.

Trygghetsboende med aktivitetscentrum

Trygghetsboende med aktivitetscentrum förmedlas av Stockholms stads bostadsförmedling. Man kan ställa sig i kö till ett sådant från att man har fyllt 70 år. Inflytt kan ske först när man har fyllt 75.

Överkapacitet av platser

I den stadsövergripande ”Boendeplan 2018 med utblick mot 2040” framgår att det finns en överkapacitet av platser på vård- och omsorgsboenden. Det planeras även för två nya boenden på Östermalm fram till år 2040.

Källa: Östermalms stadsdelsförvaltning

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brasseri tar över efter irländsk pub på Södermalm

Nyheter Nyöppnat Ett av Götgatspuckelns mer stabila vattenhål är dött och begravet. Ur askan av det burdust irländska uppstår något franskt och feminint. "Det är skönt och spännande på Söder", säger krogprofilen som...söndag 20/8 19:00

BILDSPECIAL: Stockholmare, det här gör ni i parkerna – egentligen

Nyheter #parklivostermalm Parken: en plats för en cykel i lågor eller bara ett annat namn för hundtoa? Under sommaren har stockholmare förevigat sin känsla på sociala medier. Här är de tio mest avslöjande bilderna.söndag 20/8 16:00