Föräldraoro när nattis ersätter nannys

Fram till nu har den som arbetat obekväma arbetstider fått använda nanny (barnskötare) i hemmet, men nu tas den servicen bort av kommunen. Nu får föräldrar i stället lämna sina barn på ett centralt beläget nattis; något som väcker oro hos många vårdnadshavare.

  • Publicerad 11:33, 7 jan 2017

Jag hoppas att kommunen ska börja prioritera barnen före pengarna

Lee Orberson är förvaltningschef på barn- och ungdomskontoret i Sollentuna, och förklarar varför kommunen nu inför nattis i egen regi
i stället för att erbjuda nanny i hemmet.

– Vi gör den här förändringen av två anledningar. Den ena är att vi har fått ett uppdrag från kommunfullmäktige att effektivisera nattisverksamheten som i dag kostar 5 miljoner kronor om året. Den andra är att vi har tittat på vad som är en rimlig servicenivå för en verksamhet som inte är lagstadgad.

Kommuner måste nämligen inte, enligt lag, erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.

– Med det här upplägget kommer vi att erbjuda en fortsatt hög servicenivå, fortsätter Lee Orberson.

I barn- och ungdomskontorets tjänsteutlåtande står det att antalet vårdnadshavare som använder barnomsorg på obekväm arbetstid antas sjunka när kommunen byter system. Att föräldrar i större grad antas förlita sig på anhöriga eftersom det inte är lika eftertraktat att låta barnen sova över hos en verksamhet.

– Med de förändringar som vi gör kan vi förstå att en del vårdnadshavare kan få svårare att använda den här tjänsten jämfört med att ha en person som kommer hem till brukaren, säger Lee Orberson och fortsätter:

– Det handlar i grunden om en prioritering. Vi har ju en budget för nämnden och ett ansvar att driva en lagstadgad verksamhet som ska garantera barn rätt till utbildning. Ju mer vi lägger på den här verksamheten blir ju på bekostnad av den andra verksamheten, som är lagstadgad.

Upplägget kommer att fungera så här: nattiset inrättas från och med första april på Siffrans förskola i centrala Sollentuna. De som har förskolebarn som även går på vanlig förskola får möjlighet att flytta sina barn hit, så att de slipper hämta och lämna på olika platser.

De som har äldre barn, som går i förskoleklass eller uppåt, blir i stället erbjudna skolskjuts i form av ett SL-kort för att ta sig mellan nattiset och sin vanliga skola.

Katja, som är ensamstående och som arbetar kvällar, tycker att själva idén med nattis är bra men undrar hur kommunen har tänkt sig transporterna.

– Ska min sexåring åka buss själv från fritids till nattis? Nej gud, det går inte. Då får jag säga upp mig!

Teresia, som också är ensamstående och som arbetar en kväll i veckan, undrar också hur hennes sjuåring ska ta sig mellan fritids och nattis.

– Hur ska han hitta till bussen själv, veta vilken buss han ska hoppa på och när han ska gå av? Han är för liten för det!

Katherinne, som även hon är ensamstående och som arbetar nätter, tycker överhuvudtaget inte om tanken på att lämna sina barn på nattis.

– Det känns inte alls bra. Jag får börja leta efter något annat jobb. Jag vill inte lämna mina barn att sova tillsammans med någon jag inte känner.

Hon hoppas att kommunen ska ändra sig och återinföra nannytjänsten.

– Jag hoppas att kommunen ska börja prioritera barnen före pengarna. Det är ju helt sjukt att föräldrar som arbetar kväll ska hämta sina barn på nattis på kvällen, väcka dem och ta hem dem. Det är inte bra för barnen. Jag hoppas att kommunen slutar snåla och lägger lite pengar för att hjälpa oss ensamstående föräldrar.

MER Nattis

Från den 1 april kommer barnomsorg på obekväm tid att bedrivas av kommunen i kommunens egna lokaler. : Nattis erbjuds för barn upp till tolv års ålder.

Nattisverksamheten erbjuds som tidigare då barnets ordinarie dagtidsverksamhet har stängt, men med det nya upplägget inte på storhelger.

Vårdnadshavare med barn i förskoleålder kan välja att flytta sitt barn till Siffran, både för barnomsorg på dagtid och nattisverksamheten. Om barnet har sin ordinarie barnomsorg på dagtid på en annan enhet, ansvarar barnets vårdnadshavare för hämtning och lämning på Siffran.

Vårdnadshavare som har barn i skolålder ansvarar själva för att hämta och lämna på Siffran. Man kan ansöka om skolskjuts i form av SL-kort mellan barnomsorgsverksamheterna.

Bakom beslutet ligger ytterst ett effektiviseringskrav från kommunen som barn- och ungdomsnämnden har att hantera.

De familjer som idag har barnsomsorg på obekväm tid är inbjudna till ett informationsmöte den 12 januari kl 17.30 på förskolan Siffran.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nationella proven måste skrivas på dator

Nyheter Hejdå papper och penna, hej tangentbord och skärm. Till hösten måste eleverna i årskus 9 och gymnasiet skriva uppsatsdelarna i de nationella proven i svenska och engelska på dator. Proven ska också...måndag 23/4 12:03

Ingen gripen för mordförsök i Rotebro

Nyheter Under torsdagseftermiddagen skottskadades en man i Rotebro. Ingen är ännu gripen i ärendet.fredag 20/4 12:33