Parwin Ghanbari hade gärna fått vara med på morgonen när barnen går luciatåg. Foto: Sacharias Källdén

Föräldrar stängs ute från luciafirande

Istället för glädje och förväntan upplever många barn och anställda på förskolor stress runt lucia. Därför väljer nu allt fler förskolor att stänga ute föräldrar från firandet – ett beslut som får tummen upp i Västertorp.

  • Publicerad 16:36, 28 nov 2017

Barn som blir stressade och nervösa av uppträdanden inför föräldrar och föräldrar som i sin tur känner stress inför att köpa den klassiska luciaklädseln – eller kanske inte ha råd att göra det. Föräldrar som inte kan – eller vill – komma ifrån jobbet för att titta på barnens lussande.

Orsakerna till stress är många och därför är Mellanbergets förskola i Västertorp en av flera förskolor som valt att hålla luciafirandet föräldrafritt.

– Jag har jobbat här i ett år men jag vet att det här beslutet togs för tre år sedan. Jag skulle inte säga att vi har ett förbud. Men vi lussar på morgonen, bara med barnen, och så kanske vi filmar det och visar det på en vernissage på eftermiddagen. Då kan föräldrarna komma hit och fika om de vill och har tid, säger Jenny Berg, förskolechef.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ämnet har varit känsligt genom åren, men inför årets luciafirande har Jenny Berg bara fått positiv respons.

– Det här blir ju ett luciafirande på allas villkor. Jag tror att både barn och föräldrar känner en lättnad, säger hon.

Parwin Ghanbari har sina barn på Mellanbergets förskola. Hon förstår tankarna bakom beslutet, men hade personligen gärna önskat att få vara med på morgonen när barnen går luciatåg.

– Jag tror att det är bra att vara på plats för att uppmuntra och stötta barnen. Jag jobbar som sjuksköterska och har inte så lätt att ta ledigt men jag försöker att göra det när mina barn ska göra något speciellt, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men när vi ställer frågan i flera olika stadsdelsgrupper på Facebook visar det sig att många föräldrar tycker det är bra att förskolorna tonar ner luciafirandet.

"Fira Lucia tillsammans i gruppen med pepparkakor och mys istället för att pressa fram något ur småttingar framför vuxna med krav på situationen. Jättebra ju", skriver en förälder.

"På min sons förskola blir det istället för traditionellt firande lussefika med luciakläder (de som vill) och sånger. Jättebra idé tycker jag!", skriver en annan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Planen för gamla biblioteket i Fruängen

Nyheter "Vi ser ett stort intresse" Mat och dryck, service och vård – det är vad centrumägaren i Fruängen tänker satsa på i de lokaler som nu står tomma.lördag 17/3 7:30

Nu rustas Högdalens simhall för 160 miljoner

Nyheter Staden gör nytt försök: "Ska bli toppmodernt" Staden lägger 160 miljoner kronor på att renovera Högdalens simhall. I sommar stänger bassängdelen och kommer inte att öppna igen förrän om två år.fredag 16/3 15:05