Färg. Bottenfärg med TBT har varit förbjudet sedan 2003. Foto: foto: Mostphotos

Förbjudna båtfärger fortsätter sprida gift

Hur giftig Mälaren är ska kartläggas i en stor undersökning. Miljögifter från båtbottenfärger tros vara en stor bov. – Gamla synder finns kvar, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

  • Publicerad 08:44, 6 nov 2017

Framemot vårkanten då man håller på att rusta upp båtarna så kan det ramla ner färgflagor som sedan sprids ut till vattnet.

Att det finns miljögifter i Mälaren vet man. Men nu ska en stor undersökning ta reda på hur stora halter det rör sig om och var de finns.

Prover på sjöns bottensediment kommer tas från 42 platser, varav många är runt Ekerö kommun.

Förra veckan togs tester vid Ekeby ut mot Björkö, berättar länsstyrelsens Håkan Johansson.

– Det vi vet att vi har problem med är tributyltenn, TBT, som har funnits i båtbottenfärger. Det är förbjudet sedan länge men gamla synder finns kvar, säger han.

TBT kan fortsätta att spridas till vattnet från båtuppläggningsplatser.

– Där har man haft båtar målade med färg som innehåller TBT och framemot vårkanten då man håller på att rusta upp båtarna så kan det ramla ner färgflagor som sedan sprids ut till vattnet, säger han.

Genom kartläggningen hoppas länsstyrelsen att det ska gå att se var gifterna finns för att kunna få till åtgärder som stoppar utflödet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Förberedde mord – nu häktas mannen

Nyheter Greps i centrum På tisdagsmorgonen greps en Mälaröbo. Mannen ska ha förberett ett mord. Under fredagen togs beslut om häktning.fredag 20/4 15:00

Ny odlingstjänst för tidspressade

Nyheter Kolonilotten möter matkassen. Så kan man sammanfatta en ny företagsidé som tar form på Färingsö.fredag 20/4 11:01

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter