Föreningens bidrag har stoppats

Under ett år har studieförbundet Ibn Rushd i Botkyrka blivit nästan lika stora som ABF. Botkyrka kommun reagerade på den kraftiga expansionen och frös utbetalningarna av bidrag. Folkbildningsrådet utreder nu vad ökningen kan bero på.

  • Publicerad 14:36, 8 jan 2016

2014 rapporterade Ibn Rushd in drygt 27 000 fler bidragstimmar än 2013. Det innebär att studieförbundets verksamhet i Botkyrka blev mer än 37 gånger större än året innan.

I december skulle kultur- och fritidsnämnden fatta beslut om fördelningen av studieförbundsbidragen för årets första kvartal, men utbetalningen till Ibn Rushd har fått vänta. Anledningen är att kommunen först vill låta Folkbildningsrådet utreda Ibn Rushds kraftiga expansion.

– Vi reagerade på att Ibn Rushd haft väldigt stor ökning som saknar motstycke, säger Pernilla Conde Hellman, kultur- och fritidschef i Botkyrka kommun.

Sju föreningar anslutna

Det arabiska alfabetet klär väggarna i ett av rummen på Islamiskt kulturcentrum i Tumba. Föreningen har funnits där i snart 20 år och för två år sedan anslöt de sig till studieförbundet Ibn Rushd. I dag är den en av studieförbundets sju föreningar i Botkyrka.

– Här har vi islamisk undervisning, säger föreningens ordförande Tahir Karan.

Under fredagsbönen brukar lokalen vara helt full, berättar han. Men hur många som tar del av verksamheten är inte helt klart. Enligt Botkyrka kommun har föreningen rapporterat att den har 70 unika deltagare, men Tahir Karan menar att antalet unika deltagare snarare är omkring 180. Vad ökningen beror på vet han inte.

– Det har kanske varit ett bra arbete från imamen. Det kan också bero på att den ena turkiska föreningen har stängt sin lokal. Men jag har bara varit ordförande sedan början av förra året, jag vet inte hur det var innan, säger han.

Mohammad Fateh Atia, tidigare verksamhetsledare på Ibn Rushd, distrikt Gotland Stockholm Uppsala, menar att statistiken tidigare har varit missvisande.

– Vi har upptäckt att våra föreningar har registrerat för få deltagare. När vi har påpekat vikten av att de rapporterar in det faktiska antalet, har de sagt att det har varit för mycket administrativt arbete.

Han menar att kommunen tillsammans med studieförbunden borde utbilda föreningarna i föreningsteknik.

Folkbildningsrådets utredning ska vara klar i slutet av februari.

– Vi kommer inte kunna ta ställning förrän vi tagit del av Ibn Rushds redovisning, säger Elisabeth Andersson, handläggare för statsbidrag på Folkbildningsrådet.

Nytt samarbete

Mohammad Fateh Atia menar att det finns en naturlig förklaring till att antalet timmar ökat.

– Vi har ingått ett nytt samarbete med paraplyorganisationen Islamiska kulturcenterunionen i Sverige, och då är det naturligt att deras föreningar också ansluter sig till oss. Vi vet också att deras föreningar är väldigt aktiva, säger han.

2013 hade studieförbundet två inte lika aktiva föreningar i Botkyrka, förklarar han.

– Nu finns en större efterfrågan än vad vi kan hantera.

#Hur ser du på risken att föreningarna rapporterat in fler bidragstimmar än vad de har haft?

– Vi kvalitetssäkrar verksamheten och kontrollerar att Folkbildningsrådets riktlinjer följs. När vi upptäcker brister så vidtar vi åtgärder direkt, säger Mohammad Fateh Atia.

Ibn Rushd

Ibn Rushd vill verka för att säkerställa demokrati och mänskliga rättigheter och arbetar aktivt för att stärka den svenskmuslimska identiteten genom att engagera sig i samhällsdebatten, producera studiematerial och hålla seminarier, studiecirklar och kulturarrangemang.

Bidraget till studieförbunden fördelas proportionerligt utifrån de bidragstimmar som studieförbunden har rapporterat in. Fördelningssystemet i kombination med Ibn Rushds expansion gör att till exempel studieförbundet Sensus kommer att få minskat bidrag i år, trots att förbundet ökat antalet bidragstimmar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ibrahim Baylan (S) om sin uppväxt i Norsborg: "Jag brukade skolka och samla tomburkar"

Nyheter Norsborg gav mig en trygg uppväxt. Men det var också ganska begränsande. Man pratade inte om möjligheterna utanför.’’ Huddingebon Ibrahim Baylan (S) är regeringens samordingsminister med uppdrag att...fredag 21/4 16:50

HELA LISTAN: Staten satsar på 22 cykelvägar i Huddinge

Nyheter 22 cykelvägar ska byggas, breddas eller förbättras i Huddinge. Och Flemingsberg ska få ett underjordisk cykelgarage med plats för 3500 cyklar.fredag 21/4 12:02

Börshajen från Fittja får pris av Kungen

Nyheter Hon har lärt tusentals unga runtom i landet hur man blir en börshaj. Nu tar Andra Farhad, börshajen från Fittja, emot kungens Kompassrosstipendium för sitt arbete.torsdag 20/4 16:16

Efter Citybanan: Huddinge önskar snabbtåg även till Skogås

Nyheter Huddinge och Flemingsberg ska få 5-minuterstrafik med Citybanans nya snabbtåg. Stuvsta, Trångsund och Skogås blir utan extra avgångar. Nu vädjar Huddinges politiker till SL att snabbtågen även ska...tisdag 18/4 19:06

Här gör eleverna upp med våldet i skolans korridorer

Nyheter Vem sätter stopp? Stök, knuffar och taskiga kommentarer. Skojbråk kan snabbt bli till allvar i skolans korridorer. Ingen vill egentligen ha det så här, menar elever på Vårbyskolan. Ändå är det svårt att förändra. Vem...lördag 15/4 10:57

Små lokala stridsfrågor - en svår balansgång för Huddingepartiet

Nyheter Huddingepartiet gör politik av de små lokala frågorna och vill vara en röst åt kommuninvånarna. Men att sitta i kommunledning innebär också att det ibland ändå blir nobben mot den lokala opinionen.lördag 15/4 10:39

10 år efter folkomröstningen: Drevvikenpartiet vill fortfarande dela Huddinge

Nyheter Ett lokalt parti som fiskar röster i känslan av att känna sig bortglömd i Skogås, Trångsund och Länna. Drevvikenpartiet är med och styr en kommun som de allra helst vill bryta sig loss ifrån.lördag 15/4 10:27

Lång väntan när Fas 3 stoppas: "Många sitter bara hemma nu"

Nyheter Fas 3, åtgärden där långtidsarbetslösa placerats, avvecklas i snabb takt. På Hela Människan och Verdandi oroar sig deltagare och personal för att arbetslösa nu blir helt utan stöd i omställningen. –...torsdag 13/4 13:53