Klimat. I framtiden kan Mälaren ge mindre chans till skridskoåkning. Foto: foto: Mostphotos

Forskare: mindre istid på Mälaren i framtiden

Passa på att njuta av isen när den kommer. I framtiden kan Mälaren få en månad mindre tid med is.

  • Publicerad 10:43, 7 dec 2017

Framtidens klimatförändringar kan minska perioden då det ligger is på Mälaren. Vid slutet på seklet kan Mälaren ha is två månader om året, jämfört med dagens tre månader. Det hävdar forskare från SMHI i en ny rapport.

Rapporten har tittat på hur vattentemperaturer och is kan beräknas förändras från mitten av seklet fram till 2100, som en följd av global uppvärmning. Högre vattentemperaturer och kortare perioder av is beräknas bli de tydligaste förändringarna i Mälaren i ett framtida klimat, hävdar forskarna.

När vattnet är öppet räknar forskarna med att medeltemperaturerna i ytvattnet kan stiga med mellan 1,5 och 2,5 grader. Medeltemperaturen i bottenvattnet beräknas stiga med mellan 0,5 och 1,5 grader i östra Mälaren.

Den period då Mälarens ytvatten har en dygnstemperatur på över 20 grader beräknas öka med en månad till 1,5 månad.

SMHI:s beräkningar har gjorts utifrån två olika framtidsscenarier. I det ena fortsätter utsläppen av växthusgaser på samma nivåer som i dag, och i det andra är utsläppen begränsade. Beräkningarna för det som räknas som ”dagens klimat” är baserad på perioden 1997-2015

I beräkningarna har också Mälaren delats upp i en östlig och en västlig del. I rapporten beskriver dessa två bassänger som antingen istäckta eller inte, trots att is kan ligga i mindre vikar samtidigt som vatten är öppet på andra håll. Forskarna varnar därför för att beräkningen för förekomsten av is är grov, men menar att simuleringarna av is ändå kan ge en indikation på hur isläggningen kan påverkas i ett framtida klimat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter