Förskolans kök uppfyllde Kraven

Efterfrågan hos föräldrarna har varit stor. Nu kan Birkaskolans förskola stolt visa upp en Krav-certifiering av maten. – Det ligger i tiden, säger projektledaren Annette Johansson.

  • Publicerad 16:24, 19 maj 2016

Föräldrar blir mer och mer intresserade av det här.

Vid årsskiftet började Annette Johansson, projektledare och utvecklingsledare vid Birkaskolan, undersöka möjligheterna att få förskolans kök certifierat av organisationen Krav, som bland annat arbetar med villkor för djurhållning och ekologisk odling. Förskolan har 109 barn och 23 anställda, som äter maten som tillagas där.

– All mat görs från grunden, säger Eva Groth, kökschef.

Under våren har köksarbetet inspekterats.

– Vi ansökte om Krav-certifiering i början av året och efter det gjordes det som kallas för revision. Det kom en person som gick igenom vårt kök och våra inköp, säger Annette Johansson som är initiativtagare tillsammans med Eva Groth.

Vid certifieringen undersöks bland annat hur stor andel av maten som är ekologisk.

– Det finns tre grader om man har 25, 50 eller 90 procent ekologiskt. Vi hade 78 procent och fick därmed två Krav-märken, säger hon.

Att maten som barnen äter på förskolan är en viktig fråga för föräldrarna märker Annette Johansson.

– Föräldrar blir mer och mer intresserade av det här. En av de första saker de frågar när de kommer hit på studiebesök är om vi har ekologisk mat, säger hon.

En gång om året kommer en revision att göras framöver, för att se att förskolan upprätthåller nivåerna av ekologisk mat.

Annette Johansson känner till att både Ekebyhovs slott och Sånga Säby har Krav-certifiering. Däremot känner hon inte till någon förskola på Mälaröarna som har det.

– Det blir mer och mer intresse och matbutikerna blir mer medvetna om det här, säger hon.

Förändringen att satsa på mer ekologiskt har enligt henne stor effekt på barnen.

– Gifterna i deras kroppar sjunker radikalt. Sedan handlar det också om att de djur som köttet kommer ifrån har behandlats bra, säger hon.

Att köpa in ekologisk fisk och kött har inneburit en förändring på menyn för barn och personal.

– Det är dyrare att köpa in, så vi äter mer vegetariskt nu, minst två gånger i veckan. Det har även varit ett önskemål från personalens sida, säger Annette Johansson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Snart är laddstolparna på plats

Nyheter Snart kan kommunens elbilister ladda sina batterier i Tappström. Redan innan jul hoppas Fortum ha två laddstolpar på plats.fredag 15/12 14:23

KRÖNIKA: Livet på landet är spännande – särskilt på vintern

Nyheter Tung blöt snö och ishala vägar. Bussar i diket och skjutna vildsvin längs vägarna. Vissa dagar känns en morgonresa längs Färingsövägen som en scen ur en apokalyptisk film. Det är spännande på landet....fredag 15/12 13:54

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter