POLISUTREDNING. Till att börja med informerades den aktuella förskoleavdelningen om att en polisanmälan gjorts och att vikarien var avstängd från vidare tjänstgöring. Efter drygt en månad gick man ut med att utredningen gäller misstänkt sexualbrott. Foto: Mostphotos

Förskolevikarie utreds för sexbrott

En person som vikarierat inom förskolan i Sundbyberg utreds av polisen för misstänkt sexualbrott. Kommunen anklagas nu för att mörka information om att personen ska ha arbetat även på andra avdelningar.

  • Publicerad 17:08, 27 dec 2016

Polisen berättar inte mer för oss än för någon annan

28 oktober polisanmäldes en person som vikarierade inom förskolan i Sundbyberg för sexualbrott mot ett barn. Personen togs omedelbart ur tjänst.

Först efter drygt en månad gick kommunen ut med information till föräldrarna på den berörda förskolan, om att en förundersökning inletts angående någon typ av sexualbrott.

Då sades att den anmälde vikarien varit anlitad under hösten 2016, på en av förskolans avdelningar.

Det fick föräldrarna som anmält vikarien att reagera. I ett brev, som de skickat via ombud till de andra föräldrarna på förskolan, skriver de att anmälan förutom sexualbrott även gäller misshandel. Vikarien har även, enligt dem, anlitats på andra avdelningar och tidigare än hösten 2016.

"Då kommun och förskola har valt att inte kommunicera detta, trots att det inte föreligger några juridiska, polisiära eller arbetsrättsliga hinder, känner vi oss nu tvungna att nå er via andra kanaler", skriver föräldrarna.

Från kommunens sida har man berättat att utredningen gäller sexualbrott. Av deras informationsbrev till föräldrarna framgår inte någon mer specifik brottsrubricering eller vilken grad av misstanke det gäller. Förundersökningen ska inte ha utökats till att gälla brott mot fler barn eller ytterligare rubriceringar, efter det att anmälan gjordes.

En förälder som Vi i Sundbyberg pratat med är kritisk till kommunens hantering.

– Det känns väldigt konstigt att de inte gått ut med denna information. Nu känner jag mig väldigt orolig för om mitt barn har blivit utsatt, säger föräldern.

Än så länge är det för tidigt för att veta vad förskolans åtgärder lett till. Men ett informationsmöte på förskolan gav åtminstone något.

– De hade en psykolog med som berättade om hur man kan tänka och vilka signaler man kan leta efter, säger föräldern.

Svante Tolf, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, kan inte berätta mer än att sexualbrott är vad förundersökningen är inriktad mot.

– Föräldrarna på berörd avdelning fick information om att en vikarie polisanmälts bara några dagar efter. Sedan informerade vi om inriktningen för polisutredningen så fort vi fick beskedet att det var ok att gå ut med det, säger han.

Uppgifterna om att vikarien ska ha arbetat på andra avdelningar och vid tidigare tillfällen, vill Svante Tolf inte kommentera.

– Vi vet inte vart det här tar vägen, vi kan inte agera så att vi förstör en polisutredning. Vi kan inte heller starta ett drev, säger han.

Förvaltningen har löpande kontakt med åklagaren och har ställt frågan om det är något mer de kan eller får göra.

– Vi har förståelse för att det skapar oro när vi väl går ut med information på förskolan, det är helt naturligt. Men polisen berättar inte mer för oss än för någon annan. Vi har ingen insyn och det ska vi inte heller ha. Vi måste lita på rättsväsendet.

Under informationsmötet kunde föräldrar från alla förskolans avdelningar ställa frågor till psykologer från traumaenheten på BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin).

Förvaltningen har också lovat att gå ut med mer information när det är möjligt. Brev skickas ut löpande till föräldrarna, även om det är för att säga att inget mer finns att berätta.

– När vi får någon form av besked, åt ena eller andra hållet, får vi sätta oss ner och utvärdera vår insats, säger Svante Tolf.

MER Detta har hänt

28 oktober polisanmäldes en vikarie på en förskoleavdelning i Sundbyberg.

Att utredningen gäller sexualbrott informerades föräldrarna på förskolan om 8 december.

Efter det har föräldrarna som gjort polisanmälan gått ut, via ombud, och berättat att vikarien har tjänstgjort även på andra avdelningar. Kommunen vill inte kommentera dessa uppgifter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Silva drömmålade för Gnaget

Sport FOTBOLL. Inbytt, direkt målskytt via ett drömmål – men sedan skadad och utbytt. Det var tvära kast i Stefan Silvas debut för AIK i allsvenskan. Efter fyra matcher utan speltid med de svartgula fick...måndag 23/4 11:00

Dags för hett derby i division 2

Sport Sundbybergs IK mot Vasalund imorrn lördag På lördagen är det dags för ett stekhett derby i division 2-fotbollen. Solnalaget, tillika seriefavoriten, Vasalunds IF kommer till grannkommunen Sumpan för att försöka hålla sin förlustnolla intakt.fredag 20/4 16:40