Det föreslås nya busslinjer i Viksjö Foto: Anna Rönnqvist/Mikael Andersson

Förslag: Nya busslinjer i Viksjö som synkar bättre med pendeln

Viksjö kan få helt nya busslinjer. SL föreslår ett antal nya turer som ska öka punktligheten och synka bättre med pendeltågen.

  • Publicerad 11:51, 17 mar 2017

Två linjer läggs ner, tre nya tillkommer och turerna förändras på 551:an. Det är förslaget som ska göra det enklare att åka kollektivt till och från Viksjö.

​– Det har varit framkomlighetsproblem för vissa linjer, och därför försöker man anpassa det så att det gynnar fler resenärer, säger Christian Hoffmann på SL:s presstjänst.

Förslaget innebär i sådana fall att linje 552 mellan Jakobsbergs station och Bruttovägen och linje 553 mellan Jakobsbergs station och Barkarby station läggs ner.

"Enklare att planera resan till pendeltågen"

Istället vill man satsa på två helt nya linjer – 563 som föreslås gå mellan Jakobsbergs station och passera hållplatser som Kvarnvägen, Hummelmoravägen, Andebodavägen, Råstensvägen och Järfällavägen. Nya linjen 564 går samma sträcka i motsatt riktning.

Båda bussarna ska ansluta till pendeltågen i rusningstid, och gå med minst 30-minuterstrafik under sena kvällar och helger.

– Det ska bli enklare för resenärerna att planera resan till pendeltågen, säger Christian Hoffmann.

Ytterligare ett förslag är att ändra turen för buss 551 till att gå från Jakobsberg, via bland annat Kärrvägen, Nyårsvägen, och tillbaka till Jakobsberg. Den linjen blir enligt förslaget enkelriktad och går med 30-minuterstrafik.

LÄS ÄVEN: Efterlängtad busslinje igång i Barkarbystaden

Helt ny linje

I rusningstid föreslås också en till helt ny linje från Viksjö centrum, via Plogvägen och Veddesta, till Barkarby station med 30-minuterstrafik.

– Vi ser över trafiken kontinuerligt och anpassar efter nya bostadsområden eller om vi märker att vi får in fler resenärer på en linje. Sedan gjordes det neddragningar i trafiken i Viksjö för två höstar sedan, vilket också har påverkat trafiken i området, säger Christian Hoffmann.

Tröskvägen norra och södra förlorar dock möjligheten att åka till Jakobsberg mitt på dagen, under kvällstid och på helger. Men enligt SL är det gångavstånd till de nya linjerna 563 och 564.

– Det ska vara effektivt och det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt, men bussarna ska stanna där resenärerna vill hoppa på, säger Christian Hoffmann.

Förslaget är ute på remiss fram till 12 maj och efter det avgörs det. Kommunen vill dock inte kommentera förslaget innan de har tagit ställning till det.

Om förslaget godkänns så träder det i kraft i samband med de nya tidtabellerna i december 2017.

Förslag på ändringar i Järfällas busstrafik

Linje 541 Jakobsbergs station – Vällingby: Trafikförvaltningen överväger att se över turtäthet och linjesträckning på linjen på sträckan Barkarby – Jakobsbergs station.

Linje 546 som går mellan Jakobsbergs station ochTensta allé överväggs att läggas ner, och linje 561 får en tur mellan Jakobsberg via Tensta Allé till Karolinska. Man föreslår även en ökad turtäthet på 561. Förslaget ska göra det snabbare att resa till Tensta.

Linje 560 mellan Jakobsberg, Kallhäll och Upplands Väsby föreslås få en ökad turtäthet under mellantrafiken sträckan Upplands Väsby – Kallhäll.

Får nya sträckor i Viksjö:

Linje 551 Jakobsbergs station – Bruttovägen

Linje 552 Jakobsbergs station – Bruttovägen (-Barkarby station) läggs ned och ersätts med nya linjerna 563 och 564

Linje 553 Jakobsbergs station – Barkarby station läggs ned och ersätts med nya linjerna 563 och 564

NY: Linje 563 Jakobsbergs station – Viksjö – Jakobsbergs station, via Kvarnvägen

NY: Linje 564 Jakobsbergs station – Viksjö – Jakobsbergs station, via Järfällavägen

NY: Ny Linje Viksjö C – Barkarby station .

Källa: Trafikvförvaltnigen i Stockholms läns landsting

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Äntligen soldyrkare! Nu är uteserveringssäsongen här

Nyheter Här kan du hänga i solen i Västerort Lördag lovar strålande väder och då väcks suget efter utekäk hos många. Nu ploppar äntligen uteserveringarna upp en efter en i Västerort.fredag 20/4 15:37

Hårdare krav pressar kvinnojouren i Järfälla

Nyheter "Vår ekonomiska sitiuation är desperat" Högre kvalitetskrav sätter press på landets kvinnojourer. Järfälla kvinnojour har tvingats dra ner på personal för att ha råd med anpassningarna – samtidigt som verksamhetsstödet har legat stilla på...fredag 20/4 15:22