Förslaget: ditt skräp kan bli en del av nästa konstverk

Återvinningscentralen vill dra i gång ett samarbete med traktens konstnärer för att främja såväl konst som miljö.

  • Publicerad 12:34, 6 jan 2017

Alla som lämnar in sitt avfall till återvinningscentralen i Västerskog ska nu även få chansen att bidra till kulturen och konsten.

Redan nu finns det ett område på centralen som kallas bytesboden, där folk kan lämna exempelvis oönskade möbler och ta med sig något i utbyte.

– Vi tänker att konstnärer som är intresserade av vissa sorters material kan få egna hyllplatser, där folk kan lägga sådant de skänker, berättar Magnus Månsson på återvinningscentralen.

Just nu har kommunen gått ut med en förfrågan på hemsidan och facebook till traktens konstnärer, som uppmanas höra av sig om de är intresserade av att delta.

När man klarlagt om intresse finns kan man börja planera och lägga upp rutinerna för projektet.

– Om det inte kräver för mycket merarbete för personalen så kan det här absolut innebära kostnadsbesparingar, säger Magnus Månsson.

I synnerhet material som annars bränns upp vore toppen att kunde återbruka på det här sättet, menar han.

Förbränning är det näst sämsta sättet att hantera avfall på, enligt EU-regleringar.

– Många tror nog att vi tjänar på det här avfallet, att det går till bränsle och annat. Men det kostar mycket att bränna, både för miljö och rent ekonomiskt, säger Magnus Månsson.

Fram tills 16 januari har konstnärer på sig att anmäla intresse för återbruksprojektet.

Är du konstnär i behov av material?

För att anmäla intresse hör du av dig till kontaktcenter@habo.se och anger konstnärmaterial som ämne. Sista dagen för att visa intresse är 16 januari.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny äldreplan ska tas fram - med de äldre

Håbo ska ta fram en ny äldreplan. Då tar kommunen hjälp av de som verkligen vet. De äldre.måndag 23/4 14:00

Senaste numret

Bålstabladet