Innerstadsbussarna ska komma fram snabbare. Ett förslag från Keolis är att stänga av biltrafiken på Odengatan. Foto: Mimmi Epstein

Förslaget för snabbare bussar: Förbjud biltrafik på Odengatan

Förbjud bilar på Odengatan, åtminstone vissa tider. Det är ett av förslagen från Keolis för att bussarna ska komma fram lättare i hela innerstaden.

  • Publicerad 07:00, 28 jun 2017

Försenade bussar och trängsel är vardagsmat för stockholmarna. Främsta anledningarna är ökad biltrafik, utdragna gatuarbeten som gör att busslinjer måste läggas om och att trafiksignalerna, som ska prioritera bussar framför bilar, inte fungerar.

Det menar kollektivtrafikföretaget Keolis som kör bussarna i innerstaden. De släppte nyligen en rapport där de konstaterar man att 18 av 25 busslinjer var omlagda i april i år. Förseningarna kostar samhället 1,5 miljarder kronor varje år, bland annat i form av förlorad arbetstid enligt Keolis.

Centerpartiet backar Helldén (MP): Låt Stockholm förbjuda bilar

Linje fyra är den största busslinjen i Sverige med cirka 65 000 påstigande resenärer om dagen. När man testade att åka fyrans buss på en sträcka som ska ta 13 minuter tog den 19 minuter på grund av att signalprioriteringen inte fungerade.

– Vi gör undersökningar bland våra kunder och i allmänhet är folk nöjda, men inte med trängsel och tidhållning. Resenärerna får lida och det är ett arbetsmiljöproblem för förarna som blir stressade. Samtidigt kostar det samhället enorma summor, säger Alexis Kahlmann, affärsområdeschef på Keolis.

Efter nya bilförbudet i Oslo – nu vill Stockholm kunna göra samma sak

Nu föreslår man en rad åtgärder för staden. Bland annat att styra om trafiksignalerna så bussar får grönt oftare, hårdare tag mot felparkeringar och att det byggs fler och längre separata busskörfält.

Det mest radikala förslaget? Keolis vill se över om det går att stänga av Odengatan, mellan Odenplan och Valhallavägen, för biltrafik. En flaskhals för flera av stombussarna som ju trafikerar gatan. Där ska dessutom ytterligare en stombusslinje, 6:an, köra från och med i höst.

– Antingen det eller vissa tider om dygnet. Bussarna fastnar där och snart öppnar Citybanan vilket ännu mer gör det till ett nav för kollektivtrafiken. En annan idé är att man tar bort ett körfält för bilar så att det blir enkelriktat, säger Alexis Kahlmann.

Kameraövervakning

Dessutom vill Keolis tillåta kameror i bussar som kan fotografera bilar som kör eller parkerar i busskörfält, något som skulle kräva en lagändring.

Och staden ser gärna också kameraövervakning, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och man har begärt av regeringen att få ha det på bussarna enligt honom. Han välkomnar Keolis förslag, som han och bussbolaget också ska diskutera vid ett seminarium under Almedalsveckan.

Enligt Daniel Helldén ska det utredas i höst hur bussarna ska kunna komma fram bättre.

– Vi utgår bland annat från Keolis rapport. Jag kan inte säga nu att vi kommer att göra något så drastiskt som att stänga av Odengatan helt för bilar men alla förslag som handlar om att rensa busskörfälten på bilar är välkomna. Vi har en stor och komplex stad och många saker att ta hänsyn till, säger Daniel Helldén.

Alexis Kahlmann på Keolis hoppas att det ska gå fort.

– Problemet kommer inte att lösa sig av sig själv. Någonstans är grunden att vi har en vana att utreda allting, nästan in absurdum. Låt oss testa i stället! Vi behöver våga lite mer. Man kan spärra av lite provisoriskt. Lite målarfärg och skyltar kan räcka.

Keolis förslag för att förbättra bussarnas framkomlighet

Fler stombusslinjer

Bygg en mil separata busskörfält.

Kameraövervakning i bussarna som ska fotografera felparkerade bilar och bilar som kör i busskörfält.

För att gatuarbeten ska bli klara i tid tycker man att det ska införas ett bonus- och vitessystem vid upphandlingar av arbeten i gatumiljön. Detta är dock svårt att få till, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén, på grund av upphandlingsregler.

Förbjud eller enkelrikta biltrafiken på Odengatan mellan Odenplan och Valhallavägen när Citybanan öppnar.

Se över möjligheten till tidsdifferentierad kollektivtrafiktaxa för att jämna ut rusningstrafiken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

INSÄNDARE. Bygg en cykelbana ovanpå Götgatan

Debatt Vill se en egen "highline" på Södermalm "Bygg en cykelbana ovanpå Götgatan på Södermalm för att undvika konflikter mellan cyklister, fotgängare och bilister", skriver insändarskribenten.måndag 23/4 14:47

Jätteodling öppnar på Garnisonens tak

Nyheter Nytt taklandskap Ett av innerstans längsta tak ska inte längre vara oanvänt.måndag 23/4 11:57