Foto: Mostphotos

Försökte locka in 10-åring i bil i Danderyd

Vid sju-tiden i går kväll följde en man i en bil efter en 10-årig flicka som cyklade hem efter fotbollsträningen. Nu vill mamman göra andra uppmärksamma.

I måndagskväll, vid 19-tiden, cyklade Karin Edströms 10-åriga dotter hem från fotbollsträningen på Stocksunds IP. I höjd med Gränsgärdet körde en mörk Suv upp framför flickan och frågade om hon ville åka med.

"Vår dotter sa nej tack, och förklarade att hon cyklade. Mannen i bilen körde efter henne hela vägen till Långängsstrand, och försökte vid upprepade tillfällen övertala henne att åka med i bilen", skriver Karin Edström i ett Facebookinlägg.

– Hon försökte verkligen lura bort honom genom att ta andra vägar där man inte kunde köra bil. Hon gjorde många smarta grejer, säger Karin Edström.

Uppemot 10 minuter

Hon uppskattar tiden som dottern blev förföljd till mellan fem och tio minuter.

– Han gav sig inte efter första försöket utan följde efter hela vägen till Långängstrand. Han försökte tre gånger att få in henne i bilen, sa att hon skulle åka med. Vi fick det inte till att han hotade henne utan snarare att han försökte övertala henne, men det är visserligen en hårfin skillnad, säger Karin.

Trots de ihärdiga försöken behöll dottern lugnet.

– Hon blev nog inte så rädd som hon borde ha blivit, för att hon agerade hela tiden. Så jag blev heller inte hysterisk, säger Karin.

– Det är mer vad hade hänt om mobilen var urladdad, det var lite mörkare, och hon inte hade sagt nej, och min man varit lite försenad.

"Tuff och trygg"

Pappan mötte dottern, och de kunde åka hem till Tranholmen. I dag säger Karin att dottern verkar okej.

– Hon är rätt tuff, klok och trygg. Men sedan vet jag såklart inte hur hon reagerar på lång sikt.

För att informera andra skrev Karin Facebookinlägget, som har delats och uppmärksammats av många. Men samtidigt som Karin vill göra andra uppmärksamma vill hon inte elda igång något.

– Det blir väldigt fort att "å vi måste sätta upp kameror". Jag tycker att det är väldigt viktigt att hålla en sansad dialog, säger hon.

– Man ska vara uppmärksam, veta hur man agerar, hur viktigt det är att ha mobiltelefonen med sig och när det börjar bli mörkare nu att man cyklar längs upplysta vägar. Men att gå till någon fullständig hysteri känns inte rimligt heller.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så kommer vargjakten gå till: har två specialtränade hundar

Nyheter "Jaktledaren bestämmer från dag till dag" Skyddsjakten på den varg som härjat i Vallentuna får ske dygnet runt och använda andra metoder än vid vanlig jakt. Folk har även kontaktat länsstyrelsen och sagt vad de tycker om jakten.torsdag 21/9 16:38

Nio bilder av framtidens Täby – Men vad är det vi ser?

Nyheter Täby tittar mot 2050 Nya torg, massor av bostäder, bättre kommunikationer – här kan du spana in visionsbilderna över hur Täby ska se ut i framtiden.torsdag 21/9 16:15