Foto: Andrey Popov

Fortsatt kaos med persontransporterna

Sträckan skulle ta tio minuter – men tog närmare två timmar. Nystartade företaget Favuras hantering av persontransporterna fortsätter att fela. "Det är tyvärr inte perfekt ännu", säger Favuras VD.

Vi blir bättre och bättre dag för dag.

Det var förra veckan som över 400 personer med funktionsnedsättningar blev utan transport i Söderort. Detta efter en ny upphandling som staden gjorde i november. Nystartade företaget Favura vann med sitt låga pris – och havererade totalt innan verksamheten ens hunnit börja rulla. Många resor ställdes in.

Efter ett krismöte med staden i torsdags bestämdes att Favuras ansvar skulle halveras: från 1 000 till 500 personer. Men: idag måndag fortsätter strulet.

På Kung Saga på Telefonplan vittnar Evelina Lindquist, ansvarig för gymnasiets taxibokningar, om en problematisk veckostart. En elevs restid slutade på en timme och 40 minuter. I vanliga fall tar det tio minuter. Vad som egentligen hände, förutom en inledande miss då två bilar åkt för att hämta samma person, är mycket oklart.

– Jag fick ingen förklaring och chauffören sa att han bara kört i 20 minuter. Men vi vet att eleven hämtades 07.10 och kom fram 08.45. Hon missade första lektionen, berättar Evelina Lindquist.

En annan elevs bil anlände en timme för sent till hämtningen i morse. Andra elever kom alldeles för tidigt till skolan, vilket skapar problem med morgonfritids då det här är barn som behöver extra mycket tillsyn. Och många chaufförer har enligt Lindquist fått fel telefonnummer, om de ens fått något alls.

Ryckte ut och körde själv

Lindquist, tillsammans med annan personal samt föräldrar, ryckte ut förra veckan och agerade som färdtjänst i egenskap av privatpersoner, för att elever skulle ta sig till skolan. Nu har hon sammanställt en lång lista med alla de fel som Favura hunnit med under sin korta tid som transportbolag, och kräver att få veta vilka regler som gäller. Bland annat för hur lång tid en elevs resa får ta.

– Jag blir upprörd över att det sparas in på den här gruppen. De säger inget själva, de säger inte ifrån, tycker Evelina Lindquist.

Förra veckan pratade vi med Farstabon Hans Forsslund vars dotter är i behov av persontransport. Hon kom fram dit hon skulle idag, tack vare att föräldrarna dubbelkollade allt.

– Ja, det höll på att gå åt pipsvängen. Först hade Favura bokat fel tid. Sedan korrigerades tiden, men sedan när de bekräftade hade adressen blivit fel. Det var tur vi låg på i god tid innan för att kontrollera, säger Hans Forsslund.

Chaufför spärrad efter för lång resa

På Favura säger vd:n Hans Eriksson att första dagen med den nya given, ändå "gått mycket bättre" än tidigare.

– Tyvärr är det inte perfekt. Några körningar tog alldeles för lång tid, säger Hans Eriksson.

Tänker du på eleven vars resa tog nästan två timmar?

– Oh ja. Den chauffören har vi på vår lilla pratlista. Han är spärrad tills vidare. Jag vill inte spekulera i vad som hände innan vi pratat med honom. Självklart får det inte gå till så här. Men imorgon är den riktiga skolstarten och nu kommer vi i fatt, vi släcker inte bara bränder. Vi blir bättre och bättre dag för dag.

Stockholm Direkt har sökt staden för en kommentar.

Läs bakgrunden

400 funktionshindrade utan färdtjänst – nya avtalet rivs upp direkt

Favura ansvarar för transport av äldre, vuxna och barn med funktionshinder till skolor och äldreomsorg. Det gäller områdena Enskede, Årsta, Vantör, Farsta och Skarpnäck.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand på förskola i Hägersten

Nyheter Det brann på altanen till förskolan Mellanberget i Hägersten i fredags kväll. Räddningstjänst lyckades släcka branden men en hall blev rökskadad.måndag 25/9 11:17

32 supportrar bussades iväg innan bråk

Nyheter Flera gripna vid derbyt Det blev en hel del stök vid gårdagens derby mellan Djurgården och Hammarby. Flera personer greps, bland annat för att ha attackerat polis, och sent i går kväll bussades 32 supportrar bort från...måndag 25/9 9:25