Uteservering för 3000 pers? Uppemot 3000 stycken fotbollsfans väntas komma till en stump av Flemingatan för att ladda upp inför match på onsdag. Foto: Direktpress/ Mostphotos

Fotbollförbundets diss mot Ajax-fansen – i Stockholm

På onsdag spelas en av Europas största fotbollsmatcher på Friends Arena mellan Manchester United och Ajax. Skillnaden på var fansen får ladda upp är monumental.

  • Publicerad 18:55, 22 maj 2017

Europa League-finalen mellan Manchester United och Ajax avgörs på onsdag 24 maj på Friends Arena i Solna. Över 20 000 tillresta fotbollsfans väntas komma från England och Holland.

Stockholm stad, polisen och Svenska Fotbollförbundet har tillsammans planerat att respektive lags supportrar ska få ladda upp på varsin plats i stan, en så kallade Meeting point.

Manchester United-fansen fick Rörstrandsgatan, en av stans mest pulserande pub-och restaurangstråk och dessutom sommargågata där det så här års vimlar av uteserveringar, barer och kaféer.

Chocken för Rörstrandsgatan – får 20 000 festande fotbollsfans

Ajax-supportrarnas träffpunkt är långt ifrån lika rolig. En stump av trafikerade Fleminggatan spärras av mellan Norra Agnegatan och Wargentinsgatan. Här kan man räkna restaurangutbudet på ena handen.

– Vad jag vet uppskattas omkring 3000 Ajaxfans komma till Fleminggatan inför matchen. Platsen är vald för att passa kommunikationsmässigt, om det är en rolig plats har inte varit det viktigaste, säger Ola Eriksson på trafikkontoret.

SPECIAL: Ödehuset mitt på Kungsholmen – en olöst gåta

Formellt sett är det Svenska Fotbollförbundet som valt ut platserna. Men att United-supportrarna favoriserats och dragit vinstlotten är inget som man på förbundet har planerat.

– Nej. Vi hoppas det bli trevligt även på Fleminggatan. Alla restauranger ska vara öppna och vi tror det blir trevligt för alla inblandade, säger Jonas Nystedt på Svenska Fotbollförbundet.

Totalt är det tre restauranger med serveringstillstånd i det avspärrade området. Förutom Caliente och El Cielo är det Kacha Thai Dining som ligger i källarlokalen på Fleminggatan 37.

– Som mest kommer det hit 10 000 öldrickande fans. Vi försöker ducka det här, men jag kommer dela ut hjälmar till personalen, säger Kjell Gunnarsson som driver restaurangen.

Svenska Fotbollförbundet kommer att ställa upp öltält på gatan där det kommer att serveras folköl.

– Vi får se hur väl det faller ut med folkölstältet. Jag pratade med en kontakt på bryggeriet och fick veta att man brukar räkna på fyra öl i snitt på fotbollssupportrar. Så det kan alltså bli uppemot 40 000 bärs här på Fleminggatan fördelat på vår lilla Thairestaurang, två andra ställen och förbundets folkölstält, säger Kjell Gunnarsson.

✔ Supportrarnas meeting point har valts ut för att fansen inte ska drabba samman innan match.

✔ United Fansen är på Rörstrandsgatan och åker till arenan med pendeltåg från Karlbergs station.

✔ Ajax-fansen är på Flemingatan (mellan Norra Agnegatan och Wargentinsgatan) och åker till arenan med blåa linjen från Rådhuset.

✔ Totalt har lagen fått 20 000 biljetter till matchen (10 000 per lag) Enligt uppgifter beräknas uppemot 20 000 engelsmän komma till Sverige på onsdag, och minst 3000 holländska supportrar.

✔ Europa League-finalen mellan Ajax och Manchester United spelas på onsdag 24 maj kl.20.45

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Populär krog tvingas lämna Kungsholmen

Nyheter Krögare rasar mot hyreshöjningen Två populära ställen försvinner från Fridhemsgatan. Både butiken Grandpa och restaurangen Sixten & Frans stänger redan om en månad – och lämnar Kungsholmen.torsdag 26/4 20:03

Han gör Sveriges bästa glass

Nyheter Driver två glasställen i Stockholm Årets bästa glassmakare finns i Stockholm. Och vinnaren är....torsdag 26/4 16:40