LÅNGSIKTIGHET. "Vi är jätteglada över det här avtalet och vi ser en långsiktighet nu," säger Väsby tjejjours ordförande Hannah Aldorsson om samarbetsavtalet med kommunen, där kommunalrådet Anders Rosén (V) har varit en drivande kraft. Foto: Charlotte Årling

Framtiden är ljus för Väsby tjejjour

Upplands Väsby kommun tecknar avtal med Väsby tjejjour om 150 000 kronor i årligt verksamhetsstöd. – Framtiden ser definitivt ljus ut. Det känns väldigt hoppfullt nu, och att kunna komma ut på skolorna, kanske på fritidsgårdarna och att utbilda fler volontärer, säger tjejjourens ordförande Hannah Aldorsson.

  • Publicerad 16:07, 28 mar 2017

Väsby tjejjour startade 2014 för att stödja tjejer i åldern 12–20 år.

– När vi startade upp var det på grund av de skrämmande siffrorna i Stockholmsenkäten över tjejers psykiska hälsa. Då valde vi att fokusera just på dem. Men det finns killar som hör av sig till oss, och vi nekar ingen. Om några år så... Vi tänker att tjejers och killarna välmående går hand i hand, säger Hannah Aldorsson, tjejjourens ordförande.

I dag består verksamheten av en chatt som bemannas en kväll i veckan av två volontärer, samt mejlstöd alla dagar. I fjol gjorde jouren 130 unika stödinsatser. Vissa veckor är det ingen som hör av sig, andra gånger kan sex personer logga in på chatten samtidigt.

– Vi är där som medmänniskor, vår roll är att inspirera till självhjälp. Men ibland räcker vi själva inte till. Vi hänvisar mycket till Tjejzonen, UMO, 1177. Vi ger inga experttips själva, säger Hannah Aldorsson.

Volontärerna är just nu 14 till antalet, och efter nyheten om avtalet med kommunen har flera personer hört av sig och visat intresse.

– Jätteroligt, säger Hannah Aldorsson.

Avtalet med kommunen betyder väldigt mycket för jouren och dess ideellt arbetande medlemmar. Ekonomin förbättras och de slipper lägga tid på bidragsansökningar. De kan också planera verksamheten mer långsiktigt.

– Våra möten med kommunen har handlat om att vi vill ha kontinuitet och stabilitet. Vi vill verkligen rikta ett stort tack till Elina Edin (familjefridssamordnare) och Anders Rosén (kommunalråd för Vänsterpartiet), säger Hannah Aldorsson.

– Det är roligt att vi fick iland det här och att arbetet blir långsiktigt. Bakgrunden till avtalet är delvis siffrorna över tjejernas psykiska hälsa. Stödforum är jättebra, säger Anders Rosén.

Framöver kommer tjejjouren, där några av medlemmarna har gått utbildningen Mentorer i våldsprevention, stötta upp i skolorna vid vissa teman, delta i kommunens våldspreventiva arbete och de hoppas även kunna komma ut till fritidsgårdarna. De har fått önskemål om att ha lokalen öppen så att tjejer ska kunna komma dit och ”bara prata, bara vara”.

– Vi ska ha möte nu i dagarna och avgöra vad vi ska lägga vår kraft och energi på i år. Vi ha redan börjat ta in synpunkter från tjejer och det är också viktigt vad föräldrarna tycker, säger Hannah Aldorsson.

MER Väsby tjejjour

Startade 2014.

Kontakt: Chatt på måndagskvällar klockan 19–21 och mejl alla
dagar.

Ekonomi: Har hittills erhållit föreningsstöd av kommunen (söks på årsbasis) och i fjol även från Socialstyrelsen. Skriver nu ett IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) med
kommunen om 150 000 kronor per år.

Kommunen har
tidigare tecknat IOP-
avtal med kvinnojouren Klara (numera Mivida) och Brottsofferjouren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

"Boba" återvänder till Väsby IK

Sport Nicklas Pettersson är tillbaka i Vilundahallen. Men denna gång får vi inte se honom på isen, "Boba" kommer istället att förstärka ledarstaben som assisterande tränare.onsdag 25/4 10:10

En död efter flykt från polis

Nyheter Smet från poliskontroll - krockade med mötande bil På tisdagskvällen skulle polisen stoppa och kontrollera en bil på Stockholmsvägen. Men i stället för att stanna försökte föraren undkomma, och krockade några hundra meter senare med en annan bil. En...onsdag 25/4 9:09

Väsby värvar ung back från rivalen

Sport Lindström blir back nummer 5 i Väsby IK 2018/19 Han fick sitt genombrott säsongen 17/18 i Wings och var då en av bottenlagets stöttepelare. Nu väljer den unga backen Sebastian Lindström att fortsätta karriären i Väsby IK.tisdag 24/4 12:00