Digitalt. Eleverna arbetar redan digitalt. Nu ska klassrummen anpassas efter den nya tidens undervisning.

Framtidens skola formas i kommunen

När framtidens klassrum ska utformas är eleverna på Fjällenskolan förebilder. De är nu förebilder i ett EU-projekt.

  • Publicerad 09:58, 23 mar 2015

På Fjällens för- och grundskola arbetar eleverna sedan flera år digitalt, och alla elever har en egen dator eller läsplatta.

Nu ska de vara med i ett EU-projekt, Eduspaces, för att utveckla undervisningen ytterligare. Eleverna har bland annat fått rita skisser på sitt drömklassrum. Utgångspunkten har varit att eleverna både ska kunna prata och få undervisning i grupp eller helklass – och samtidigt ha möjlighet att kunna sitta själva i lugn och ro.

– Vi ser Eduspaces som en spännande och lärorik möjlighet att dokumentera och utveckla vårt arbete med att anpassa Fjällenskolans lärmiljöer för framtidens skola. Att vi också får vara lärande exempel för andra och dela med oss av våra erfarenheter är en stor bonus, säger Per Nilsson, rektor på Fjällenskolan, i ett pressmeddelande.

I dag har Fjällenskolan fortfarande en normal klassrumsmöblering med läraren längst fram i salen, vilket inte alltid är en bra lösning för dagens moderna undervisning – men nu ska de arbeta för att förändra det och anpassa undervisningen efter de metoder som används i dag.

– Vi ser att lärandemiljön behöver förändras för att de pedagogiska metoderna ska kunna utvecklas, säger Frida Monsén, digital utvecklingsledare på Fjällen för- och grundskola.

Det EU-projekt de nu ska delta i kommer att arbeta fram flera handböcker med exempel som ska fungera som stöd och inspiration för lärare, skolor och kommuner som vill utveckla moderna och funktionella lärandemiljöer. Handböckerna ska innehålla förslag på både sociala, kulturella, digitala och fysiska miljöer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Äntligen soldyrkare! Nu är uteserveringssäsongen här

Nyheter Här kan du hänga i solen i Västerort Lördag lovar strålande väder och då väcks suget efter utekäk hos många. Nu ploppar äntligen uteserveringarna upp en efter en i Västerort.fredag 20/4 15:37

Hårdare krav pressar kvinnojouren i Järfälla

Nyheter "Vår ekonomiska sitiuation är desperat" Högre kvalitetskrav sätter press på landets kvinnojourer. Järfälla kvinnojour har tvingats dra ner på personal för att ha råd med anpassningarna – samtidigt som verksamhetsstödet har legat stilla på...fredag 20/4 15:22