Friidrott ska få tjejerna till Spånga IP

Föreningar, förvaltning och eldsjälar kraftsamlar för att få friidrotten att blomstra på Spånga IP – och få fler tjejer att hitta dit. I en ny sommarlovssatsning kan ungdomar från Järva få testa på sporten under tre veckor.

  • Publicerad 17:11, 13 feb 2017

Vi vill sysselsätta de unga med något bra i sommar. Och friidrott är en sport som lockar både flickor och pojkar

I sommar kan områdets unga få testa på friidrott på Spånga IP under tre veckor. Tanken är att friidrottsaktiviteter ska vävas ihop med föreningen SEUKI:s årliga fotbollsturnering.

– Fotbollen drar stor publik från hela Järva och världen, då finns möjlighet för ungdomar att hitta till friidrotten också, säger Abdiweli Malin, ordförande i SEUKI.

Ska locka tjejer och killar

I fredags samlades lokala föreningar, eldsjälar och representanter från stadsdelsförvaltningen för att prata om projektet. Friidrottsaktiviteterna planeras dagtid under tre sommarlovsveckor då anläggningen står oanvänd under fotbollsturneringen.

– Vi vill sysselsätta de unga med något bra i sommar. Och friidrott är en sport som lockar både flickor och pojkar. Till fotbollsturneringen kommer mest killar, sa Björn Begnér, eldsjäl och initiativtagare till mötet.

Inspireras av 127-festivalen

En inspirationskälla till arrangemanget är 127-festivalen i Skärholmen som aktiverar sysslolösa ungdomar med sommarjobb. Modellen är tänkt att efterliknas även i Spånga.

– Idén bakom 127:s modell är att inkludera ungdomar på gränsen till kriminalitet. Det har en oerhörd inverkan om kompisarna är med och arrangerar, säger Anders Pettersson som tidigare jobbat med 127-festivalen.

Ali Azahaf, föreningschef i Tensta United IS, understryker att de vuxna måste finnas med hela vägen.

– Det är bra med unga ledare men man ska kanske inte ge dem för stort ansvar. Vi kan vara där och stötta dem, bolla idéer med dem, säger han.

"Måste fånga in dem"

Pierre Nystedt, anläggningschef på Idrottsförvaltningen, är positiv till att den A-klassade friidrottsanläggningen kommer till användning. Men han hoppas att föreningarna i området ska fånga upp ungdomarna som hittar till friidrotten under sommaren.

– Det får inte bli så att vi bjuder in de här ungdomarna några veckor så försvinner vi. Vi måste ha föreningar som kan fånga in dem annars är det meningslöst, säger Pierre Nystedt.

Friidrott + fotboll = sant

Under vecka 29, 20 och 31 planeras prova-på-friidrott på Spånga IP, i samband med föreningen SEUKI:s (Somaliska Europeiska Ungdom Kultur och Idrott) årliga fotbollsturnering.

Friidrotten ska aktivera unga i området samt bidra med sommarjobb.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter Uppmanades komma till Nockeby En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 16:29

Ingen oro för mystisk bidöd i Västerort

Nyheter Så säger Västerortsodlare efter larm om bidöd på Ekerö I grannkommunen Ekerö har ovanligt många bin dött i år. Vi ringde runt till Västerorts biodlare för att se om de märkt av någon mystisk bidöd i år.måndag 23/4 16:24