Falsk färdtjänst. Alla offer har väntat på taxi eller färdtjänst utanför en vårdinrättning, bland annat Dalens sjukhus i Söderort. Foto: Maja Brand

Fula tricket: Falsk färdtjänst lurar äldre utanför sjukhus

De säger sig vara taxichaufför eller från färdtjänsten – under resan hem lurar de till sig bankkortet.

  • Publicerad 11:46, 14 jun 2017

Tillvägagångssättet är så pass specifikt. Åtminstone är risken stor att det är någon gruppering.

Bedragarna har slagit till när äldre personer befunnit sig utanför bland annat Dalens sjukhus och Sankt Eriks ögonsjukhus, berättar Daniel Granström på Globenpolisen.

– Det har kommit fram någon form av chaufför och målsägaren har frågat ifall det är taxi eller färdtjänst beställt i målsägarens namn, varpå chauffören sagt ja.Under bilfärden har chauffören sett när målsägaren slagit in sin kod. Man har sedan lyckats byta ut bankkortet mot ett annat och sedan har det dragits pengar från kontot.

LÄS ÄVEN: Falska fönsterputsare lurar sig in hos äldre

Daniel Granström berättar att gärningspersonen i något fall följt med offret hem med ursäkten att man behövt låna toaletten och sedan snott med sig offrets plånbok.

"Någon gruppering"

Från februari fram tills nu har polisen tagit emot fem anmälningar om liknande fall i Stockholmsområdet, från personer boende i Johanneshov, Skarpnäck, Lidingö och Saltsjö Boo.

Daniel Granström kan inte svara på ifall polisen tror att det handlar om samma gärningsperson eller personer, men säger att "risken för det är stor".

– Tillvägagångssättet är så pass specifikt. Åtminstone är risken stor att det är någon gruppering.

Tittar på bilder från bankomat

Förundersökningen i ett av fallen i Söderort har lagts ned, i det andra finns ingen gripen men polisen inväntar nu bilder från en bankomat där någon tagit ut pengar med målsägarens bankomatkort.

LÄS ÄVEN: Så lurar bedragarna de äldre

Tidigare i våras lurade sig falska fönsterputsare och städare in hos äldre i Söderort för att sno värdesaker.

– Det här är ytterligare ett sätt att försöka lura äldre människor på. Andra vi sett är att man utgett sig för att komma från hemtjänsten, polisen eller att man är hantverkare, säger Daniel Granström.

Polisens tips

Var vaksam/misstänksam men inte otrevlig

Tillåt inte att någon står för nära i bankomatkön eller i mataffären

Släpp inte in vem som helst i hemmet

De flesta erbjudanden som låter för bra för att vara sanna är också det

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

I Dalen njuts det av både sol och cigaretter

Nyheter Årets varmaste dag – då tog Yvonne ett bloss Förra fredagen var årets hittills varmaste dag. Vi stannade till i Dalen och snackade med lite folk som njöt av både sol – och cigaretter.onsdag 25/4 18:00

Leila vill bygga broar mellan generationer

Nyheter Har skapat mötesplats där unga och gamla kan lära sig av varandra Efter att själv ha blivit lämnad av sina föräldrar och uppfostrad av sin morfar i Tunisien vill Leila Karchaoui öka förståelsen mellan yngre och äldre generationer. Nu har hon skapat en särskild...onsdag 25/4 17:50