Döms. Skolinspektionen ansåg att förskolans personal utsatt barnet för kränkning och dömde skolan att betala 10 000 kronor i skadestånd. Bilden är tagen på en annan förskola. Foto: Karin Nilsson

Fyraåring tvingades ner i bebisstol

En förskola på Östermalm har enligt Barn- och elevombudet utsatt ett barn för kränkande behandling. Detta efter att en fyraåring tvingats ned i en bebisstol.

  • Publicerad 16:02, 21 sep 2017

Det började våren 2016. Pojken skulle fylla fyra år och hade därmed blivit tillräckligt gammal för att byta från förskolans lilla avdelning till den stora. Men redan under inskolningen märktes en förändring i sonens beteende. Detta eskalerade sedan under hösten, berättar pappan.

– Han var ledsen och nedstämd och ville inte gå till förskolan överhuvudtaget. Till en början tog vi det inte på allvar utan tänkte bara att det kan vara på det viset ibland, minns han.

Förnedrande inslag

Det var först i november 2016 sonen berättade om hur han återkommande bestraffats genom att tvingats sitta i en stol avsedd för mindre barn. Föräldrarna tog genast sonen ur förskolan och upprättade samtidigt en anmälan till Stockholms stad.

I somras kom sedan beslutet: Barn- och elevombudet på Skolinspektionen ansåg att förskolans personal utsatt barnet för kränkning och dömde skolan att betala 10 000 kronor i skadestånd. I beslutet står bland annat: "Vid bedömningen av beloppets storlek har Barn- och elevombudet särskilt beaktat handlingens förnedrande inslag och att handlingen har inneburit ett missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande."

Flera anklagelser mot förskolan avskrevs, liksom en anmälan med liknande vittnesmål från en annan familj på förskolan. Däremot kunde det styrkas, med hjälp av vittnesmål från dåvarande förskolechefen, att barnet vid ett tillfälle tvingats ned i en bebisstol.

Har fortfarande mardrömmar

I dag går pojken i en annan förskola och mår betydligt bättre.

– Han har fortfarande mardrömmar, men den nya förskolan är fantastisk och han springer dit varje dag. Han är som en annan pojke i dag, säger pappan.

Förskolans ledning har avböjt samtal med Östermalmsnytt, men förklarar i ett mejl att det som hände var väldigt tråkigt men att det var en enskild händelse.

"Vi accepterar givetvis inte några som helst bestraffningsmetoder på förskolan."

Vidare förklarar förskolan att man vidtagit omfattande åtgärder efter skolinspektionens dom för att "ytterligare förbättra förskolemiljön och personalens kompetens och sammansättning."

Berörd personal som förekommer i anmälan arbetar inte längre kvar på förskolan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Delibutik på Kungsholmen tvingas stänga

Nyheter Svårt konkurrera med näthandeln – trots eko och närproducerat I fyra år har matbutiken nära Norr Mälarstrand sålt ekologiska och närproducerade livsmedel. Men på söndag bommar butiken igen. "Man måste inse när det inte går längre", säger en av ägarna.fredag 23/3 15:30

Stockholm får införa förbud mot dieselbilar

Nyheter Helldén (MP): "Min förhoppning är att det ska vara klart så snart som möjligt" Miljözoner får införas i Stockholm från 2020 men det skärpta dieselkravet får vänta ytterligare två år. Det står nu klart efter att regeringen i dag lämnat besked i frågan.fredag 23/3 14:21