Test. Så här såg det ut när reporter Per Brandt testade trätåget 2016. Foto: StockholmDirekt

Gåtan löst kring mystiskt tåg på Östermalm

Efter två år kommer svaret: det är konst, gjord på stulet virke.

  • Publicerad 16:16, 2 feb 2018

Det var sommaren 2016 som trätåget dök upp på Valhallavägen på Östermalm, alldeles vid Gärdet. Vi skrev flera gånger om det, och provåkte det dessutom när det efter ett tag fick en fungerande rullfunktion.

Vagnarna står kvar på den övergivna rälsen än idag. Men vem som låg bakom bygget fick vi aldrig någon klarhet i. Förrän nu.

Stockholms nya mystiska spårvagn – nu rullar den

I en nyutgiven bok om den kände och mytomspunnen gerillakonstnären AKAY berättas nämligen historien om tåget. I "AKAY; and all his friends" beskrivs hur konstnären tillsammans med sin polare Olabo hittar ett övergivet timmerlager någonstans i Stockholm.

Innan Beijers-bygget revs plundrade AKAY och Olabo stället på material för att bygga nytt. Det blev en stuga på en ö i Östersjön – och ett tåg på Valhallavägen.

Så nu vet ni det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I nya boken "AKAY; and all his friends" berättas historien om det övergivna virkeslagret som resulterade i ett svartbyggt tåg på Östermalm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vem är Odenplans cykelgarage tänkt för?

Nyheter Mängden tomma platser får folk att undra Odenplans cykelgarage öppnade för 1,5 år sedan, men fortfarande står nästan två av tre platser tomma. Nu ställer sig många frågan: vem byggdes cykelgaraget egentligen för?lördag 17/2 12:52

Så här blir nya Södersjukhuset

Nyheter Följ med på en tjuvkik Jättebygget vid Södersjukhuset börjar ta form.lördag 17/2 9:15