Test. Så här såg det ut när reporter Per Brandt testade trätåget 2016. Foto: StockholmDirekt

Gåtan löst kring mystiskt tåg på Östermalm

Efter två år kommer svaret: det är konst, gjord på stulet virke.

  • Publicerad 16:16, 2 feb 2018

Det var sommaren 2016 som trätåget dök upp på Valhallavägen på Östermalm, alldeles vid Gärdet. Vi skrev flera gånger om det, och provåkte det dessutom när det efter ett tag fick en fungerande rullfunktion.

Vagnarna står kvar på den övergivna rälsen än idag. Men vem som låg bakom bygget fick vi aldrig någon klarhet i. Förrän nu.

Stockholms nya mystiska spårvagn – nu rullar den

I en nyutgiven bok om den kände och mytomspunnen gerillakonstnären AKAY berättas nämligen historien om tåget. I "AKAY; and all his friends" beskrivs hur konstnären tillsammans med sin polare Olabo hittar ett övergivet timmerlager någonstans i Stockholm.

Innan Beijers-bygget revs plundrade AKAY och Olabo stället på material för att bygga nytt. Det blev en stuga på en ö i Östersjön – och ett tåg på Valhallavägen.

Så nu vet ni det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I nya boken "AKAY; and all his friends" berättas historien om det övergivna virkeslagret som resulterade i ett svartbyggt tåg på Östermalm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Koppelåkning skapar förseningar i t-bana

Nyheter "Det är fruktansvärt livsfarligt" Både gröna och blåa linjen har drabbats av förseningar och inställda avgångar under tisdagskvällen. Orsaken är bland annat att människor ägnat sig åt att åka mellan vagnarna.tisdag 20/2 19:18

”Vem då, Bergman? Vadå, Dramaten? Vad fan är kultur?”

Nyheter Hon är redan en av landets mest omtalade dramatiker. I år är det 100-årsjubileum för Ingmar Bergman, och hon tar sig an ”Persona”. Vi tog ett snack med Östermalmsbon Dimen Abdulla om vägen hit.tisdag 20/2 18:30