​Ditt nya häng?. Herrängsbon Bianca Biddick, snart 4 år, äter glass på nyöppnade Casa del Lago vid Långsjöbadet. Foto: Karin Nilsson

Glass och indiskt – här är Söderorts nyöppnade

Italienskt vid Långsjöbadet och en efterlängtad indier på Liljeholmskajen. I serien Nyöppnat kollar vi in områdets senaste restaurang- och butikstillskott.

Bygget av den nya restaurang- och kioskbyggnaden vid Långsjöbadet drog ut på tiden rejält. Kiosken kunde öppna först när halva sommaren passerat och sedan en månad tillbaka kan restaurangen äntligen servera mat till hungriga badgäster och förbipasserande. Som tur är har sommaren dröjt sig kvar.
– Det känns som att gudarna är på min sida, säger Morin Awdish restaurangchef på Casa del Lago ”huset vid sjön”.
På den italienskinspirerade menyn finns sallader, pasta, kött- och fiskrätter. Ägaren Basil Tomi driver sedan tidigare restaurang Lilla Capri på Kungsholmen.
– Det är så vackert här, nära naturen. Utanför restaurangen i stan är det trafikkaos, det här är som att komma ut på landet, säger Basil Tomi.
Han fick tips om lokalen via en bekant som drev den tidigare badkiosken och var till en början tveksam till om det skulle gå att driva restaurang året runt på platsen.
– Först tänkte jag att det inte skulle gå bra på vintern, men sen hörde jag att folk åker skridskor här och att det är mycket aktiviteter även då, säger Basil Tomi.
Sedan öppningen i augusti har de mötts av många positiva tillrop från folk som bor i området.
– Vi vill vara en träffpunkt för alla som bor här. Jag har försökt sätta så låga priser att det är möjligt att gå hit ofta. Vi väntar på alkoholtillståndet men sen ska man kunna sitta på terrassen och dricka en irish coffee eller en grappa, säger Basil Tomi.

I grannstadsdelen, närmare bestämt på Liljeholmskajen, öppnade prisade restaurang Indian Garden filial häromdagen. Krogen finns sedan tidigare på Söder och Kungsholmen och har nu valt att flytta in på Sjöviks-torget.
– Utsikten mot vattnet gör det här till en av mina favoritplatser i stan, dessutom har det saknats en indisk restaurang i området, säger ägaren Karim Razaul och berättar att han blev tipsad om lokalen av en stamgäst som bor i närheten.
Indian Garden Liljehomen har plats för 130 gäster och ytterligare 100 på den kommande uteserveringen. Menyns fokus ligger på fisk men det finns också kötträtter och vegetariska alternativ.
– Vi vill vara en modern indisk gourmetrestaurang med rätter som man inte hittar på andra indiska restauranger, säger Karim Razaul.
Priserna ligger också något över den vanliga kvartersindierns, de flesta varmrätterna går på runt 250 kronor. Den som föredrar att äta hemma kan beställa take away för en något lägre summa.
Indian Garden är inte det enda nyöppnade stället på kajen.
I lokalen vägg i vägg
öppnar inom kort guldsmeden Michael O’Dwyer som tidigare haft butik längre bort på Sjöviksvägen.Runt hörnet, mot Södertäljevägen slog stenugnsbageriet Brot upp dörrarna förra helgen. Bageriet finns sedan tidigare i Vasastan.
– När vi gjorde research kom det fram att det inte fanns något hembageri i området. Många har gått till Hornstull för att köpa bröd, säger Nick Tringolo, biträdande butikschef.
I bageriet säljs bland annat levainbröd och bullar i både stora och små storlekar. En specialitet är det som bageriet kallar tapasbakelser - små minimunsbitar. Så snart möblerna är på plats ska man kunna slå sig ner och äta frukostsmörgås här och på sikt ska man kunna beställa matigare lunchmackor.
– Premiärhelgen gick jättebra. Vi är flexibla och anpassar utbudet efter det som folk vill ha. Det känns som att folk är mer inriktade på nyttigt bröd här, det är inte lika många som beställer en bulle till frukost som det är i Vasastan, säger Nick Tringolo.

Relaterad information

Här är allt nytt i Söderort:

Indian Garden, Sjövikstorget 10.
Brot, Sjöviksvägen 21.
Casa del Lago, Långsjöbadet, Strandängsstigen 12.
Michael O’Dwyer, Guldsmed. Sjöviks-torget 14. Öppnar inom kort.
Mimmi Staaf Möbelmakeri, flyttar in i större lokaler på Vattenledningsvägen i Midsommarkransen under hösten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand på förskola i Hägersten

Nyheter Det brann på altanen till förskolan Mellanberget i Hägersten i fredags kväll. Räddningstjänst lyckades släcka branden men en hall blev rökskadad.måndag 25/9 11:17

32 supportrar bussades iväg innan bråk

Nyheter Flera gripna vid derbyt Det blev en hel del stök vid gårdagens derby mellan Djurgården och Hammarby. Flera personer greps, bland annat för att ha attackerat polis, och sent i går kväll bussades 32 supportrar bort från...måndag 25/9 9:25