Såhär är de planerade studentbostäderna tänkta att se ut. Foto: White arkitekter

Grannar och konstnärer överklagar nya studentlyorna

Stadens ändringar blidkade inte kritikerna. Nu överklagar boende och konstnärer de omdiskuterade nya studentlyorna i Björkhagen.

  • Publicerad 16:29, 4 jul 2017

Det är i kvarteret Regnbågen på Simrishamnsvägen i Björkhagen som Stockholms studentbostäder (SSSB) planerar bygga cirka 200 nya bostäder. Bostäderna är fördelade på tre hus, ett punkthus och två lamellhus.

Men konstnärer och boende i grannhusen har stridit mot planerna och efter kritiken kring bland annat försämrade ljusförhållanden sänkte staden husen vilket ledde till något färre bostäder, 187 stycken. Den nya detaljplanen klubbades i maj.

Konstnärer klagade på skugga – nu stryks 15 studentlägenheter

Men nu har detaljplanen överklagats till mark- och miljödomstolen av grannar och konstnärer i huset intill. Argumenten är i många fall de samma. Bland annat att det blir för dåligt ljus i de nuvarande husen, de nya husen är för höga, oro kring risk för sprickor i husen som finns idag och att utemiljön ska försämras.

"Det är det ständigt närvarande dagsljuset vi behöver för det konstnärliga arbetet i ateljéerna, inte kaskader av flödande solsken! Dagsljuset silar genom trädstammarna utanför ateljéfönstren men det kan svårligen sila genom en husvägg", skriver en konstnär som överklagat.

`"För att undvika att inkräkta på områden med särskilt höga kulturmiljövärden, och samtidigt undvika att skövla grönområden föreslår vi att studentbostäderna istället byggs på asfaltsområdena vid intilliggande Kärrtorps IP och Kärrtorp Centrum. På så sätt byggs Kärrtorp och Björkhagen ihop bättre, samtidigt som det inte finns någon intilliggande bebyggelse som störs. Att bebygga parkeringsplatser måste ses som en liten uppoffring i sammanhanget, jämfört med att skövla skog och negligera tidigare definierade kulturvärden", skriver en bostadsrättsförening.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny säsong för populärt fik i Orhem

Nyheter "Fatta att det här är min tolfte säsong!" Bland bullar och böcker i Orhem: på Torpet har sommaren redan kört igång för tolfte säsongen på raken. Och i samma veva har ägaren romandebuterat.tisdag 24/4 17:00