"Vi tycker att vi tillför så mycket" säger Orangeriets vd Jan Berggren. Foto: Tove Martin

Grannar överklagar: Krogbygget stör utsikten

Först var uteserveringen ett medvetet svartbygge. Nu har Orangeriet på Norr Mälarstrand fått bygglov i efterhand – då överklagar grannarna. Anledningen är den förlorade utsikten.

  • Publicerad 13:01, 22 jun 2017

Ansökan om bygglov lämnades in i början av mars och den 8 juni, alltså nästan tre månader senare, beviljades uteserveringen bygglov. Det gäller dock bara till den 31 oktober, efter det måste uteserveringen tas bort. Enligt Jan Berggren, vd för Orangeriet var det den långa handläggningstiden som fick dem att börja bygga utan bygglov.

– I och med att det inte är en permanent lösning, utan bara ska stå där över sommaren så valde vi att börja bygga, säger Jan Berggren som är vd för Orangeriet.

Grannar på Kungsholmen kan tvinga två förskolor att stänga – barnen låter för mycket

"En jättepeng"

Sanktionsärendet tas upp i stadsbyggnadsnämnden i augusti. Vitet föreslås ligga på 132 160 kronor.

– Vi har såklart lagt in den summan i kalkylen. Men det är en jättepeng. Det är mycket mat och drinkar som ska säljas för att vi ska få ihop 130 000 extra, säger vd Jan Berggren som inte är nöjd med hur ärendet hanterats med tanke på den långa handläggningstiden.

"Det har verkligen inte gått rätt till"
Men en bostadsrättsförening i närheten har överklagat beslutet att godkänna bygglovet, och hänvisar framför allt till att bygget stör utsikten mot Riddarfjärden och ökar insynen till de boende på de lägre våningsplanen.

– Vi har ingenting emot krogliv och ett levande Norr Mälarstrand, men det här har verkligen inte gått rätt till. Vi tycker att det är väldigt märkligt att man godkänner en byggnad som byggts utan bygglov och utan att tillfråga de boende, säger Erik Sillén som är ordförande i bostadsrättsföreningen men han har inte stort hopp till att överklagan ska leda till något då handläggningstiden även där är lång.

Träden på Kungsholmen överlevde inte giftattacken

Mikael Andersson Ståhl är handläggare för ärendet på stadsbyggnadskontoret. Enligt honom har alla angränsande fastighetsägare fått lämna synpunkter i bygglovs-processen. Att de inte informerades innan bygget startade handlar helt enkelt om att uteserveringen började byggas innan stadsbyggnadskontoret fick kännedom om det.

Hur du ser på att de startade bygget innan de fått bygglov?

– Det är djupt olyckligt, det är därför vi har ett sanktionsärende som nämnden ska besluta om. Men ur lagens ramar kan inte det hindra att vi ger ett bygglov i efterhand om de uppfyller kraven i plan- och bygglagen.

Hur har ni resonerat när ni gav bygglovet i efterhand?

– I grund och botten handlar det om att det inte är ett permanent bygglov, det finns ett pågående detaljplansarbete som träder i kraft nästa år. Vid tidsbegränsade bygglov behöver man inte uppfylla alla krav i plan- och bygglagen. I det har fallet, med tanke på att det handlar om fyra månader så uppfyller de kraven för ett tidsbegränsat lov.

Vändningen: Ingen öppen graffitivägg på Kungsholmen

Andra utsiktsstrider på Norr Mälarstrand

Hotellbåten Gustaf af Klint, fick bygglov för att lägga till vid Norr Mälarstrand. Men grannar överklagade det och fick rätt av både Länsstyrelsen och till slut Mark- och miljööverdomstolen 2015.

Sex träd längs Norr Mälarstrand giftmördades 2011. En av de tidiga misstankarna och spekulationerna från staden var att det var någon boende i området som ville förbättra sin utsikt men ingen har dömts för brottet.

Den nya detaljplanen för området vid Orangeriet och Preem sågades av stadsmuseet 2015. Planerna skulle göra att ”utblicken och siktlinjerna över vattnet och staden går förlorade” skrev museet. Det fick många att reagera och Erik Slottner (KD) tyckte att de skulle byta namn till utsiktsmuseet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Avslöjar: Dolt bygge bakom mystiska smällar

Nyheter Förklaringen till de kraftiga ljuden som skakat om delar av Södermalm Smällarna som hörts och känts på Söder i veckan har förbryllat både boende och polisen. Nu visar det sig att det rör sig om sprängningar inuti Skinnarviksberget.lördag 17/3 8:53

Populär pub på Söder blir av med tillståndet

Nyheter Får inte längre sälja alkohol En av Södermalms populära kvarterskrogar tappar tillståndet att sälja alkohol. Anledning: ekonomin har missköts grovt, och man har smitit från skattenfredag 16/3 17:10