På grund av motstånd blev Osthuset av med de runda fönstren och taket är sluttande istället för spetsigt. Foto: Utopia arkitekter

Grannarnas överklagan avslås igen – nu byggs Osthuset i Gubbängen

Den långa striden om "Osthuset" i Gubbängen är över. Nu byggs studentlägenheterna efter att grannarnas överklagan fått rött ljus i högsta instans.

  • Publicerad 14:47, 19 jun 2017

En bostadsrättsförening och 20 privatpersoner har överklagat bygget som tillsammans med närliggande byggnaden "Legoladan" totalt ska ge 84 nya studentlägenheter.

Men nu har mark- och miljööverdomstolen slagit fast att de inte kommer att pröva motståndarnas överklagan.

Överklaganden strömmar in – nu försenas studentbostäderna i Gubbängen

Utseendet väckte motstånd

Osthuset ska byggas vid den lilla parken vid tunnelbanans södra ingång och det har varit ett av motståndarnas huvudargument – att gräsmattan ryker och att byggnaden blir för stor på platsen.

En annan central del i motståndet har varit husets utseende, med runda fönster och spetsigt tak. Kommunens tjänstemän gjorde takets form mjukare och kompromissade bort de runda fönstren – något som fick ost-liknelsen att blekna.

Osthuset görs om – blir det mesosthuset?

"Bra förtätnings-exempel"

Motståndet mot huset har trots ändringarna fortsatt, från vissa grannars håll, men nu har alltså högsta domstolsinstans satt spiken i kistan för fler överklaganden. Därmed kan bygget, som från början skulle vara inflyttningsklart under 2017, starta.

– Jag tycker att det är ett bra exempel på förtätning av befintlig miljö. Det kan låta som en bagatell att 84 studenter får skaffa någon annanstans att bo, men för just de personerna är det ingen bagatell, säger Mattias Olsson, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Skickade protesten till fel adress

Turerna kring Osthuset har varit många och långa – och de kunde faktiskt ha blivit ännu längre.

En person skickade sitt överklagande till fel mailadress på domstolen och missade därmed slutdatumet för att få överklaga.

Hen krävde då att högsta domstolen skulle pröva ifall hen skulle få skicka in sin överklagan ytterligare än gång. HD sa nej – ett beslut som i teorin skulle kunna ha tagit sex månader att komma fram till – men som delgavs ungefär samtidigt som resterande överklaganden avslogs.

Så här såg skissen på huset ut innan det reviderades. Foto: Utopia arkitekter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Scouternas hus i Årsta kan rivas

Nyheter Starka protester: "Ingen har kontaktat oss" Staden överväger att riva Årstascouternas samlingshus. Skälet: Det är en bra plats för bostäder. Imorgon samlas scouterna för att möta politikerna.måndag 11/12 19:43