Järfälla kommun och Migrationsverket har kommit överens om att kommunen får vänta med mottagandet till senare delen av 2017. Här Järfällahus fastighet i Barkarby, där det planeras bostäder för nyanlända. Foto: Emelie Henricson/Mostphotos

Grönt ljus för Järfälla att skjuta upp mottagandet av nyanlända

Järfälla kommun ville vänta med mottagandet av nyanlända till augusti. Nu ger Migrationsverket kommunen klartecken. ”Det är bra att de lyssnar”, säger Aphram Melki (C).

  • Publicerad 11:26, 4 jan 2017

I november bad Järfälla kommun Migrationsverket om att få vänta med årets mottagande av nyanlända till augusti 2017 – på grund av bostadsbrist.

Beskedet från Migrationsverket i december var att de förväntar sig att alla kommuner fördelar mottagandet jämt under året och att de framfört detta till Järfälla kommun.

Men nu har parterna kommit överens.

– Vi har förhandlat med Migrationsverket och kommit överens om att vi ska ta emot kvotflyktingar i januari och februari, och vara fria från mottagande resten av första halvåret, säger Aphram Melki (C), ansvarig politiker för integration och mottagande i Järfälla.

12 personer i januari

Istället kommer nu Järfälla att ta emot 12 personer i
januari, 11 i februari och noll fram till augusti. Efter det ska kommunen ta emot 42 personer i månaden tills året är slut. Totalt ska kommunen ta emot 233 personer. 

En bostadslösning är de planerade modulbostäderna i Barkarby.

– Vi hoppas att de är på plats till augusti. Jag hoppas att bygglovsansökan från företaget som ska bygga kommer in snabbt. Vi vet inte heller om det kommer att komma överklaganden som försenar det hela.

Enligt Aphram Melki tittar de även på fler ställen att sätta upp moduler.

– Vi kollar på lite andra ställen, bland annat på Barkarbyfältet, men jag vill inte lämna fler detaljer innan det är klart.

Järfällahus har även köpt en fastighet på Ålstavägen på Barkarbyfältet med plats för omkring 80 personer. Där är bygglovet klart.

– Det är bra att Migrationsverket lyssnar. Det är många kommuner som vill hjälpa men vi kan inte hantera mottagandet bristfälligt, säger Aphram Melki.

Bekräftar i mejl

Migrationsverket bekräftar i ett mejl att de godkänt Järfälla kommuns kompromiss och att de gjort årsplaneringen tillsammans.

”Migrationsverket och kommunen gör en årsplanering tillsammans. Järfälla har tagit emot det antal nyanlända de blivit anvisade under 2016. Under 2017 kommer de inledningsvis att ta emot kvotflyktingar och senare under året det totala antal som de blivit anvisade. Hur fördelningen av anvisade ser ut över året för vi en dialog om med varje enskild kommun”, skriver Helena Cho Györki, presskommunikatör.

Järfälla kommun ska enligt bosättningslagen ta emot 233 personer under 2017.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Parkeringskaos i Viksjö – året ut

Nyheter Kommer stängas av i sjok Ett 90-tal p-platser är just nu avstängda i Viksjö centrum, och besökare får räkna med att antalet kommer att vara reducerat fram till årsskiftet. Något som oroar handlare i området.onsdag 21/2 15:15

Järfällaelever utbildas i säkert surfande

Nyheter Kriminologen: "Dåligt av vuxna att låta er vara ensamma på nätet" Många barn rör sig i dag helt oskyddade på nätet. Kriminologen Maria Dufva mötte sjundeklassarna på Björkebyskolan i Skälby för att öka medvetenheten om säkerhet i sociala medier.onsdag 21/2 11:46