Gula villan är från sekelskiftet och när byggplanerna presenterades stod det klart att villan skulle behöva flyttas en bit norrut på Karlsbodavägen. Foto: Mikael Andersson

Gula villans kafé tvingas bort – oklar framtid för huset

Ägarna till kafé Hemgården som ligger i Gula villan på Karlsbodavägen i Bromma måste lämna sina lokaler. Anledningen de fått är att villan ska rivas – trots att ett rivningsbeslut inte är fattat.

  • Publicerad 11:54, 12 feb 2018

Tony och Lisa Skyllerstedt driver kafé Hemgården och måste nu lämna lokalerna i Gula villan. Foto: Mikael Andersson

I bostadsprojektet Archimedes ska det byggas strax över 800 bostäder, förskola och lokaler i höjd med Karlsbodavägen i Mariehäll. I området där de nya bostäderna planeras ligger den så kallade Gula villan. Här har Tony och Lisa Skyllerstedt drivit kafé Hemgården i över 30 år.

När byggplanerna presenterades stod det klart att Gula villan, som är från sekelskiftet, skulle behöva flyttas en bit norrut på Karlsbodavägen.

Husen krymper rejält i jätteprojektet i Mariehäll

Men i januari fick kaféägarna Tony och Lisa Skyllerstedt hem en delgivning från hyresvärden fastighetskontoret. Där meddelades de att deras hyresavtal sägs upp eftersom huset ska rivas. I september behöver de ha lämnat lokalerna.

Olika bud

När StockholmDirekt försöker reda ut om huset nu ska rivas eller flyttas visar det sig vara en nästintill omöjlig uppgift. Vi slussas runt mellan fastighetskontoret, stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret. Enligt fastighetskontoret ska huset rivas:

– Det är den ansökan som exploateringskontoret har gått in med till stadsbyggnadskontoret – huset ska rivas, säger Monica Salomon, kundförvaltare på fastighetskontoret.

Hon fortsätter:

– Det blir en enorm kostnad att flytta byggnaden och bygga upp den jämfört med att riva den. Och det är väl ingen som vill ta den kostnaden.

Men exploateringskontorets version är en annan:

"Idag finns inga beslut tagna om byggnaden ska flyttas till annan plats eller rivas. Oavsett vilket så måste hyresavtalet sägas upp, det går ju inte att flytta kåken med pågående caféverksamhet", skriver Niklas Karlsson, enhetschef på exploateringskontoret i ett mejl till StockholmDirekt.

"Ett udda ställe"

Vad som kommer hända med huset är därmed fortfarande oklart. För kaféägarna Tony och Lisa Skyllerstedt är beskedet oavsett tungt.

– Vi har stått här i 33 år. Mina föräldrar har haft det sen 1963 och fiket har funnits sen 1920. Enligt kontraktet ska fastighetskontoret ordna något likvärdigt. Men hur gör man det, det här är ett ganska udda ställe, säger Tony Skyllerstedt. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Filmaren som väljer Spånga framför New York

Så gick det till när 20-åringen vann pris för sin första långfilm En olycka fick Spångas senaste stjärnskott Robin Sherlock Holm, 20 år, att inse att ingen tid finns att spilla när det gäller drömmar. Nu har han vunnit pris för sin första film.fredag 23/2 15:33

Weekend-lista: Helgens aktiviteter i Västerort och Järfälla

✓Hyr skidor gratis ✓Ät semmelmuffins med en katt ✓Barnteater med jonglör Nej, nej, nej. Inte kan du sitta still när det finns SÅHÄR mycket att göra i Västerort och Järfälla. Se så! Ut och ät en semmelmuffins med en katt!fredag 23/2 15:14