Systerlunch. Doaa Aljenabay, Selma Hussein och Sabri Aljenaby kommer hit två gånger i månaden, från Farsta och Hagsätra. ”Jag äter bara falafel här”, säger Doaa. Foto: Anna Sjögren

Guldgul falafel, rövarhistorier men ingen röd sås på Kahramane

Döpt efter en rondell i Bagdad eller en rövarhistoria. En guldgul falafel med hemligt recept. Men utan röd sås? På tredje stoppet på vår matresa längs röda linjen stannar vi i Skärholmen och tittar in på Kahramane.

  • Publicerad 13:21, 19 maj 2017

Det är tidig eftermiddag inne på Kahramane och Omar Khudair, ägare till restaurangen, lämnar sin plats bakom kassan och sätter sig i solen på uteserveringen. Det han säljer mest av under lunchen brukar vara falafeln.

– Falafel finns i många olika länder, Palestina, Egypten, Syrien. Det här är ett irakiskt recept. Men det är hemligt. Jag kan inte berätta detaljerna, men det är särskilda kryddor, säger Omar Khudir hemlighetsfullt.

Att den röda såsen i princip är standard på falafel i Sverige bryr Omar sig inte om.

– Nej vi har inte röd sås, för mangosåsen är vår specialitet. Irakier behöver man inte fråga innan man häller på, men andra måste man fråga. Men jag tror många börjar vänja sig vid den nu, säger han.

Irakisk nostalgi

Väggen inne på restaurangen är klädd i ljusa små stenar och längs den hänger svartvita foton av ett Irak så som det såg ut på 30-, 40- och 50-talet. Bland annat på kungen Faisal. Tanken är att man ska känna sig som i gamla Bagdad, förklarar Omar. Och för Ezzat Mohammed, Vårbybo som jobbar i Skärholmen är här och äter lunch, funkar det.

– Vi hade ett bra land då. Man kommer hit och tittar på bilderna och minns sitt land, säger Ezzat Mohammed.

Betyder ädelsten

Ordet Kahramane betyder ädelsten, och är namnet på en kvinnostaty som står i en känd rondell i Bagdad. Ezzat Mohammed berättar en legend om vem hon var.

– Känner du till Ali Baba och de 40 rövarna? Det var Kahramane som upptäckte att rövarna gömde sig i några krukor och hällde olja på dem, berättar han.

Äger. Omar Khudair äger restaurangen sedan 2014. Innan var han själv matgäst här. Foto: Anna Sjögren

Toppbetyg. Yazan Hussein och Raed Sabah tycker falafeln är bäst i Skärholmen. Men i Malmö är utbudet och konkurrensen större än i Stockholm, säger Raed. Foto: Anna Sjögren

Legend. I en rondell i Bagdad står statyn Kahramane. Foto: Anna Sjögren

Som i Damaskus

På uteserveringen sitter Yazan Hussein, 22, från Vårby gård och kompisen Raed Sabah, 27, från Fruängen. De kom hit från Syrien för lite mer än ett år sedan.

Att kunna äta falafel i Sverige har betytt mycket för dem.

– När jag först kom till Sverige kom jag till Malmö. Jag sa ”titta, de har falafel i Sverige!”. Vi blev förvånade och glada, säger Raed, som menar att Kahramane är den bästa han hittat i Skärholmen och kanske i stan.

De är syrier, men uppskattar den irakiska falafeln på Kahramane.

– Vi hade jättegod falafel i Damaskus, det här är nästan samma. Det hjälpte mig i början här, jag kunde inte laga mat, så jag kom hit och åt, säger Yazan.

Han har inte provat så mycket traditionell svensk mat än.

– Men det måste du ju göra, det här är ditt nya land, säger Omar Khudair och Yazan nickar.

Från Farsta och Hagsätra har Doaa Aljenabay, Selma Hussein och Sabri Aljenaby har åkt för sin regelbundna systerlunch idag. Falefel och shawarma, och den särskilda auberginesåsen har de beställt. Hon saknar inte den röda såsen.

– Jag tar bara vit sås! Falafel äter vi bara här. Ingen annanstans. Jag vet inte varför den är god eller vad de gör, det är hemligt. Jag brukar göra falafel hemma men det blir inte lika gott, säger Doaa.

Ny ägare

Kahramane ligger på baksidan av Skärholmens centrum, på Bredholmsgatan 17.

Här finns falafel och olika sorters shawarma.

Facebook: Kahramane Restaurang

Tipsa oss! Vilka fler ställen längs röda linjen borde vi testa? Skriv till redaktion@sodrasidan.se!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.