Gullmarsplan kan få ta över bussterminalen

Stadsbyggnadskontoret måste skissa på en ny detaljplan för bussterminalen i Katarinaberget och var den nu kommer att hamna är oklart. Gullmarsplan och Nacka forum är två platser som diskuteras.

  • Publicerad 10:15, 4 apr 2014

Mark- och miljööverdomstolen prövar inte detaljplanen för bussterminalen i Katarinaberget. Ett rejält bakslag för Nya Slussen, nu måste detaljplanen för bussterminalen ritas om och gå ut på samråd där medborgarna ska få säga sitt.

Hur påverkar det här hela Slussenprojektet?

– Jag håller inte med om att det är ett bakslag. Det här påverkar inte den stora detaljplanen som har vunnit laga kraft och den planen gäller. Bussterminalen har varit en separat detaljplan så nej, det påverkar inte särskilt mycket, säger Regina Kevius (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Konsekvensen för bussterminalen blir att den fördröjs med ytterligare tre-fyra år, enligt exploateringskontorets chef, Krister Schultz. Han räknar ändå med att hela projektet Nya Slussen blir klart som planerat 2020.

Olika alternativ

Hur, eller var, den nya bussterminalen kommer att utformas är däremot oklart i nuläget. Enligt Regina Kevius (M) är det inte ens säkert att den kommer att ligga i Katarinaberget.

– Vi ska titta på olika förslag innan vi bestämmer oss för var den ska ligga. Jag har sett förslag om att lägga bussterminalen i Nacka forum, Gullmarsplan eller att göra överdäckning av Stadsgårdsleden och lägga den där. Det är olika saker vi ska titta på innan vi bestämmer något.

Till och med Gullmarsplan är ett alternativ alltså?

– Ja. Katarinaberget är fortfarande favorit, men vi är öppna för förslag som sagt. Nacka- och Värmdöborna vill komma så nära Slussen som möjligt.

Oppositionsborgarrådet Daniel Helldén (MP) och Miljöpartiet håller på att analysera vad beslutet i Mark- och miljööverdomstolen får för konsekvenser.

– Jag har inte hört några kommentarer från alliansen och Moderaterna än, så vi vet ju inte vad de kommer att hitta på i det här läget. Det första blir att reda ut vad som händer och vi har inte kommit så långt i det arbetet.

Daniel Helldén kallar utslaget i domstolen för en konsekvens av ett ”misslyckande i moderat stadsbyggnadspolitik”.

– Hela Slussenprojektet hänger nu i luften på grund av att de inte klarar av att hantera grundläggande stadsbyggnadsprocesser. Som jag ser det får det konsekvenser för staden. Vi vet inte var saker och ting är just nu och det är allvarligt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.