I slutet av maj lämnar Planet Fitness Sveavägen, och Sverige, efter en konflikt med fastighetsägaren Vasakronan. Foto: Planet Fitness

Gym i Stockholm lägger ner efter bråk om hyran

Ett välkänt gym i City lägger ner nästa vecka. Orsaken är en tvist med fastighetsägaren. "Vi är bedrövade", säger en av gymmets över 2000 medlemmar.

  • Publicerad 18:30, 17 maj 2017

Efter en konflikt om hyran i tingsrätten som slutade i en förlikning flyttar Planet Fitness från lokalerna på Sveavägen där de öppnade 2004. Det innebär även att gymmets verksamhet försvinner från Sverige.

Fastighetsägaren Vasakronan menar att grunden till konflikten ligger i att Planet Fitness inte ska ha betalt hyran.

– Det är viktigt att veta att dialogen med Planet Fitness i grunden inte handlar om en hyreshöjning. Den handlar snarast om att företaget under 2012 inte betalade sin hyra såsom överenskommet. I och med det har man förverkat sitt hyresavtal, säger Ronald Bäckrud, regionchef på Vasakronan.

LÄS ÄVEN Klassisk retrobutik tvingas lämna – värden vill hellre ha krog

Men enligt Planet Fitness är det inte så enkelt, det ska enligt dem ha funnits byggnadstekniska brister i lokalen.

– Hyresnivån på Sveavägen 167 är inte kommersiellt gångbar för vår typ av verksamhet.  Flera års förhandlingar om en möjlig sänkning av hyran har varit fruktlösa och under en period betalade vi ett lägre belopp än det som Vasakronan begärde på grund av ett flertal byggnadstekniska brister i lokalen samt för att vi belagts med samma hyra för källarplan som för gatuplan, säger Helena Rölander, platschef på Planet Fitness.

"Sista utvägen"

Enligt Vasakronan försökte man på olika sätt att hitta "ett smidigt avslut för verksamheten och deras kunder".

– Att tvista med hyresgäster är ingenting vi önskar och att gå till domstol är den absolut sista utvägen när två parter inte är överens och alla andra dörrar till dialog har stängts. Tyvärr blev det fallet med Planet Fitness, säger Ronald Bäckrud.

Gymmet har i dag 2400 medlemmar.

LÄS ÄVEN Höjd hyra knäcker affär för socialt utsatta – tvingas slå igen

"Vi är flera kvinnor från 40 år och uppåt som har gått på Planet Fitness nere vid Norrtull och vattengympat i flera år. Nu är vi så bedrövade för att denna anläggning skall upphöra i maj" skriver en kvinna till Vi i Vasastan. Hon upplever att de flesta gym är till för en annan målgrupp med tuffare träningsformer

– Våra kunder är mycket besvikna och många har hört av sig. Tyvärr kan vi inte påverka hyresvärdens planer och/eller ekonomi. Våra ägare har investerat drygt 30 miljoner kronor i lokalen och tycker naturligtvis det är mycket tråkigt att vi tvingas stänga, säger Helena Rölander på Planet Fitness.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Avslöjar: Dolt bygge bakom mystiska smällar

Nyheter Förklaringen till de kraftiga ljuden som skakat om delar av Södermalm Smällarna som hörts och känts på Söder i veckan har förbryllat både boende och polisen. Nu visar det sig att det rör sig om sprängningar inuti Skinnarviksberget.lördag 17/3 8:53

Populär pub på Söder blir av med tillståndet

Nyheter Får inte längre sälja alkohol En av Södermalms populära kvarterskrogar tappar tillståndet att sälja alkohol. Anledning: ekonomin har missköts grovt, och man har smitit från skattenfredag 16/3 17:10