Ha koll på Mälarösommarens alla aktiviteter

Dansbanebio och barnteater. Gå på loppis, våffelfrukost, paddla eller spring. Som alltid finns mycket att hitta på för den som stannar hemma på öarna i sommar. Den 12 augusti är Mälarö Tidning tillbaka i brevlådorna, men tills dess får ni ett litet axplock av vad som händer i kulturens övärld.

  • Publicerad 14:49, 5 jul 2017

JULI

8 juli
Magnus Ladulåsloppet
Motion. I flera år har Adelsöborna gått man ur huse för att heja fram de rekordmånga deltagarna. Nu är det dags för ännu en upplaga. Delta i löpfesten på Magnus Ladulåsloppet på Adelsö. Spring, jogga eller gå Stockholms läns kanske vackraste milbana och njut av fika efteråt. Längsta sträckan är 10 kilometer, men det finns även kortare banor. Info om anmälan, starttider och annat finns på Adelsö IF:s hemsida.

8 juli (varje dag)
I Gustavs fotspår
Visning. I en guidad tur av teatern får alla barn lära känna Gustav III som barn, men även skapa åska och vind på teatervis och klä ut sig i 1700-talskostym. Lämplig för barn från 5 år. Klockan 14 på Drottningholms slottsteater. Biljetterna kostar 50 kronor för barn och 100 för medföljande vuxna. Visas varje dag t o m 12/8.

8 juli (varje lördag i juli)
Våffelfrukost med Melodikrysset
Fika. Vad sägs om att lösa radions melodikryss och äta våfflor tillsammans på lördagsmorgnarna? Kulturföreningen Schakalens succékoncept är tillbaka även i år. På Skå festplats. Parken öppnar 09.30, Melodikrysset börjar 10.03 och sen rundas allt av runt 12.00. Inställt vid regn.

8 juli
Bergman och Trollflöjten
Visning. Ingmar Bergmans världsberömda filmatisering av ”Trollflöjten” utspelar sig på Drottningholmsteatern, men spelades in i en skalenlig modell. Teatervetaren Péter Balás tar besökarna med på en visning och berättar om filmprojektets koppling till Drottningholmsteatern. Visningen är på engelska. Klockan 15 på Drottningholms slottsteater. Biljetterna kostar 150 kronor. Visas även 16/7 samma tid.

9 juli (varje söndag)
Rörelse i parken
Motion. Utejympan är en klassiker i Friskis & svettis historia, men för Mälaröarna var det premiär förra sommaren. Då kom uppemot 60 personer varje vecka och tränade i sol, vind och duggregn. I år är det dags igen. Träningen är samma som inomhus, fast utomhus. Alla är välkomna och det är gratis. Klockan 16 i Ekebyhovs slottspark (till och med 13/8).

9 juli
Aktris, men till vilket pris?
Visning. En inblick i livets och arbetets villkor för 1700-talets skådespelerskor. Vilka var de och var kom de ifrån? Kunde de bli superstjärnor? Kunde de överleva på sin egen lön? Klockan 15 på Drottningholms slottsteater. Biljetterna kostar 150 kronor. Visas även 12/7 samma tid.

11 juli (varje tisdag)
Kvällspaddling
Naturupplevelse. Häng med på en kvällstur i lugnt tempo när Friluftsfrämjandet ordnar kajakpaddling. Ta med fika och fullt ombyte vattentätt förpackat (du bör dock ha provat att paddla tidigare). Varje tisdag klockan 19 vid Tranholmen. Ingen föranmälan krävs, utan först till kvarn gäller. Läs mer på Friluftsfrämjandets hemsida.

12 juli
Potter-spinoff
Utomhusbio. Ideella kulturföreningen Schakalen visar biofilm i dansbanan på Skå festplats hela sommaren. Denna kväll visas fantasyfilmen ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”, baserad på Harry Potter-författaren J.K. Rowlings bok med samma namn. Klockan 20. Entré: 50 kronor i dörren, ej förköp. Servering av dryck, snacks och mat kommer att finnas. Mer info på skafestplats.se.

12 juli (varje onsdag)
Simma och spring
Motion. Swimrun har blivit en populär träningsform de senaste åren. Deltagarna varvar löpning med simning utan att stanna vid grenbytena. I sommar arrangerar Friluftsfrämjandets lokala förening swimrun på Mälaröarna igen. Badmössor och kaffe finns. Ingen föranmälan krävs. Onsdagar klockan 19 vid Matthias krog vid Fantholmen.

14 juli
För de allra minsta
Familjeföreställning. Ludde och Gnutta är de två huvudkaraktärerna i Ulf Löfgrens populära barnböcker, som den lekfulla pjäsen ”Ludde och hans lillasyster” baseras på. Föreställningen är för de allra yngsta, om att ta ansvar, att vara syskon, att komma överens och om glädjen att få leka tillsammans. Klockan 16 i Ölsta folkets park

15 juli
Öppen scen
Musik. Rosenhill open mic. Öppen scen där de som vill kan anmäla sig och uppträda med typ vad de vill. Musik, poesi, standup – kanske vill du själv bidra med något? Klockan 18 på Rosenhills trädgård, kafé och musteri.

19 juli
Fransk feelgood
Utomhusbio. Ideella kulturföreningen Schakalen visar biofilm i dansbanan på Skå festplats hela sommaren. Denna kväll visas fransk feelgood-film i form av ”Familjen Bélier”. Klockan 20. Entré: 50 kronor i dörren, ej förköp. Servering av dryck, snacks och mat kommer att finnas. Mer info på skafestplats.se.

23 juli
Kunglig grönska
Visning. Följ med till Teaterboskén, Lusträdgårdens lövteater, den romantiska trädgården vid Kina slott och Djurgårdsängen, några av de platser som förvandlades till inbjudande teaterscener för magi och förtrollning på 1700-talet. Visningen är utomhus. Kläder efter väder. Klockan 14 på Drottningholms slottsteater. Biljetterna kostar 150 kronor. Visas även 29/7 och 12/8 samma tid.

25-26 juli
Street art och mural konst
Skapandeverkstad. Drömmer du om att uttrycka dig konstnärligt? Kanske lära dig att måla street art? I sommar har du chansen, om du är 13-15 år. Inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser. Klockan 9-15 på Fabriken.

26 juli
Animerat
Utomhusbio. Ideella kulturföreningen Schakalen visar biofilm i dansbanan på Skå festplats hela sommaren. Denna kväll visas stop motion-animerade ”Kubo och de två strängarna”. Klockan 19. Entré: 50 kronor i dörren, ej förköp. Servering av dryck, snacks och mat kommer att finnas. Mer info på skafestplats.se.

27 juli
Använd rösten rätt
Kurs. Sångerskan och sångcoachen Christin Sargent-Zetterström håller sångsessions. Klockan 18 på Rosenhills trädgård, kafé och musteri. Även 3/8 och 10/8.

28 juli
Eva Funck och Hönapöna
Familjeföreställning. Eva Funck och Hönapöna tar med publiken på en interaktiv och rolig upplevelse – ”Det stora äventyret” – där de tillsammans möter faror och hinder för att ta sig till det fjärran Honungslandet. Klockan 16 i Ölsta folkets park

31 juli
Barnens arkeologi
Historia. I en iscensatt utgrävning får barnen prova på att gräva som arkeologer och lära sig hur en arkeologisk utgrävning går till. Vem vet mest om vikingatiden och Birka? I barnens egen tipsrunda kan de utmana varandra för att se vem som är mest vikingaexpert. Varje dag till och med den 13/8. I Birka vikingastad på Björkö.

AUGUSTI

2 augusti
Feministisk historia
Utomhusbio. Ideella kulturföreningen Schakalen visar biofilm i dansbanan på Skå festplats hela sommaren. Denna kväll visas dramat ”Suffragette” om den tidiga feminismen. Klockan 20. Entré: 50 kronor i dörren, ej förköp. Servering av dryck, snacks och mat kommer att finnas. Mer info på skafestplats.se.

5 augusti
Humor i Jungfrusund igen
Komik. Förra sommaren var det stand-up-premiär i Jungfrusund, då med Henrik Schyffert, Magnus Betnér och Nisse Hallberg. I sommar återvänder Nisse Hallberg, den här gången i sällskap av komikerkollegorna Messiah Hallberg och Isak Jansson. De är i sommar ute på sin gemensamma turné ”Jävla nollåttor" – som avslutas på Restaurang Jungfrusund. Under 90 minuter kommer det att skämtas, imiteras och dras en och annan fräckis.

9 augusti
Indisk musikafton
Musik. Indisk afton med Palace on Wheels, som bjuder på klassisk indisk musik. Klockan 18 på Rosenhills trädgård, kafé och musteri.

10 augusti
Poesifabrik
Skapandeverkstad. Barn som vill lära sig att skriva dikter är välkomna till poesifabriken i Stenhamra. Erfarna pedagoger hjälper till att komma igång. För barn i åldrarna 8-16 år. Klockan 10 för barn som inte har svenska som modersmål och klockan 13 för de som har svenska som modersmål. På Barnens eget bibliotek i Stenhamra.

11 augusti
Nycirkus för barn
Familjeföreställning. Cirkus Cirkör välkomnar till en show i nycirkusens magiska värld – ”Heja dej!”. Med kittlande akrobatik, halsbrytande humor och balans på hög höjd berättar artisterna med sina cirkusakter hur de finner mod och glädje i att lyckas tillsammans. För barn i åldrarna 4-9 år. Klockan 16 i Ölsta folkets park

12 augusti
Mälarö Tidning är tillbaka i pappersform.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter Uppmanades komma till Nockeby En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 16:29

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter