Hem. En man sköts i sitt hem på Gustavavägen i oktober 2016. Foto: Daniel Cannervik

Häktad för skjutning får ersättning

Några dagar efter skjutningen i Gustavalund 2016 häktades en man. Han friades sedan i både tingsrätt och hovrätt. Nu har mannen fått rätt till skadestånd.

  • Publicerad 11:28, 9 feb 2018

Vid prövningen av lidandeersättningens storlek görs en skönsmässig uppskattning av graden av lidande i varje enskilt fall.

Hösten 2016 blev en man beskjuten i sin bostad på Gustavavägen på Ekerö. Han träffades på flera ställen på kroppen och skadades svårt.

Några dagar senare häktades en man i 20-årsåldern misstänkt för mordförsöket. Mannen skulle dock senare frias av tingsrätten eftersom det inte gick att utesluta en annan gärningsperson.

Domen överklagades till hovrätten som i höstas fastställde tingsrättens friande dom.

Den misstänkte mannen satt frihetsberövad från den 5 oktober 2016 till den 10 januari 2017. Han ansökte om skadestånd och beviljades nyligen det av justitiekanslern.

Mannen får 115 000 kronor för lidande.

”Vid prövningen av lidandeersättningens storlek görs en skönsmässig uppskattning av graden av lidande i varje enskilt fall. Hänsyn ska tas till den skadelidandes egen upplevelse, men i första hand ska värderingen ske utifrån gällande etiska och sociala värderingar, det vill säga utifrån mera generella och objektiva kriterier”, skriver justitiekanslern i sitt beslut.

Skadeståndet är enligt justitiekanslern högre än det normalt brukar vara.

”Med hänsyn till att N. N. varit misstänkt för allvarlig brottslighet bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av motsvarande längd”, skriver justitiekanslern.

Beslutet kan inte överklagas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter