Han är liraren som blev lärare

Helst vill han få andra att lyckas. Musikläraren, trubaduren, multiinstrumentalisten Stefan Löfgren, 59. – Känslan man får av att se den där glöden i barn och unga som uppträder är fantastisk, säger han.

  • Publicerad 18:53, 8 jun 2017

Jag spelar nästan varje dag.

Den här helgen är ungefär den 35:e skolavslutningen i Fjärdhundraskolan där Stefan Löfgren får se sina elever uppträda med det de övat på under våren.

Han älskar att lyfta fram unga elevers musikglädje och avslutningarna där brukar bli som små shower med rader av musiknummer.

Egentligen är han inte lärare, inte i Skolverkets ögon, för han har inte den rätta utbildningen.

Ändå är han en av de lärare som elever genom alla år har haft som ventil och samtalsvän när livet varit lite rörigt.

– Jag hoppas i alla fall att jag kan vara det, säger han.

Han kom till Enköping som 9-åring från Ljusdal.

Musikintresset hade han med sig hemifrån. Någonstans finns det inspelningar från då Stefan var 4-5 år där familjen sjunger och spelar tillsammans.

Mamma byggde några nyckelharpor och storebror Sune skulle bli rektor för musikskolan i Enköping i många år.

Efter några år började Stefan spela i olika band. Han spelade bas i ett av Enköpings allra mest legendariska band: Jonny & Hjärtätarna.

Deras skivor är hett eftertraktade och det ska till en rejäl dos tur för att hitta någon av dem hos en skivbörs.

– Vi gav ut en singel där alla tusen ex såldes slut på en vecka, minns han.

Men rockstjärnelivet var inget för honom. Långa resor, nätter ute i landet någonstans – det där tackade han nej till. Samtidigt träffade han sin blivande hustru Annelie och 1981 klev han av scenen och var inte tilllbaka som artist förrän drygt 20 år senare.

Tre år tidigare hade han förlorat sin pappa i en bilolycka.

– I snömodden söder om Sandviken var det en mötande bil som inte klarade en högerkurva, de krockade och pappa fick ta smällen, det var en tuff tid efter det, berättar Stefan Löfgren.

Från scenen till katedern

Han blev lärare, undervisade på Rombergaskolan, sedan även i Fjärdhundraskolan för att efter några år vara bara i Fjärdhundra. Där har han blivit kvar.

– Fast jag har inte hela utbildningen, militärtjänsten och pappas död kom emellan.

Ändå har han kommit att betyda mycket för många, något han fick bevis för inte minst förra hösten då Fjärdhundraskolan fyllde 60 år och firade med bland annat många före detta elever som nu är musiker.

– Sedan har det betytt mycket för mig att få brev som säger ”tack för att du såg mig då, för länge sedan, när jag var elev i skolan”.

2002 ringde en av hans tidigare elever honom med ett nödrop. Nisse Bielfeld, som nu driver Event City, behövde en trubadur i Stockholm och kontaktade Stefan Löfgren.

Han tackade ja och även om det kan vara förenat med viss vånda tycker han fortfarande om det och gör olika trubadurjobb.

Men inte så ofta i Enköping?

– Nej, det har ju blivit så. Jag har haft tusentals elever och ibland kan det vara svårt att komma ihåg alla och då är det så tråkigt att göra någon besviken om jag inte riktigt minns dem när de vill prata gamla minnen.

I Enköping var Stefans storebror Sune Löfgren också en igenkänd profil, rektor för musikskolan bland annat. För två år sedan gick han bort efter en tids sjukdom.

– Jag saknar honom. Ofta tänker jag ”undrar vad Sune skulle ha tänkt om det här”, säger Stefan Löfgren.

Hur nära varandra stod ni?

– Väldigt nära. Han var tio år äldre, men vi pratade i telefon varje dag om bilar, musik och allt mellan himmel och jord. Han var en bra människa.

På tomten till gården i Österunda har Stefan byggt om ett gammalt magasin till en liten studio. Där kan han spela in musik och där kan han gå ut på balkongen och öva.

– Jag spelar nästan varje dag. Jag tycker faktiskt att jag utvecklas fortfarande, säger han.

Stefan Löfgren

Ålder: 59 år.

Familj: Hustru Annelie, döttrarna Matilda och Josefina, tre barnbarn.

Bor: I Österunda, på en gård där hustruns pappa en gång drev jordbruk.

Aktuell: Lyfter varje skolavslutning fram elever i Fjärdhundraskolan som uppträder för en stor mängd föräldrar och anhöriga.

Spelar: Gitarr, bas, keyboards, ukulele, tvärflöjt, trummor, slagverk – samt saxofon och trumpet ”lite grann”.

Gillar: Fina gitarrer och duktiga gitarrister.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Flera båtmotorstölder upptäckta på Märsön

Nyheter Flera båtmotorstölder har upptäcks på Märsön de senaste dagarna.tisdag 24/4 11:47

Inbrott på företag som hyr ut maskiner

Nyheter Ett maskinuthyrningsföretagpå Skälbygatan har haft infrott under natten mellan fredag och lördag. – Övervakningsfilm finns, men alla iakttagelser är intressanta, säger närpolischef Jan Håkansson.söndag 22/4 8:53