Ultimat. På nya restaurangen lagas traditionell bengalisk mat med modern twist. Öppnar i mars. Foto: Natalie Nordenswan

Han öppnar en renodlat bengalisk krog i Vasastan

När Nahid Hassan snart öppnar sin femte Shanti-restaurang så blir det också den sista. Med Ultimat har han nått sitt mål: en traditionell bengalisk restaurang.

jag har smugit in den lite i taget

Classic, Soft Corner, Touch of Bengal och Gossip. På Shanti Ultimat på Karlbergsvägen 70 pågår ombyggnationen för fullt men i slutet på mars öppnar restaurangen med 60 sittplatser inomhus och lite senare även 60 utomhus. Väggarna är nymålade med äggoljetempera och golvet får mönstrat kakel. När allt är klart kommer i princip det allra första som möter en vid dörren vara en stor gryta med kokande chai.

– Det är samma traditionella dryck som serveras på nattmarknaden i Dhaka, säger Nahid Hassan, restaurangägare tillsammans med Naim Uddin.

Lokalen med den rymliga takhöjden hittade han av en slump. Det var i den som idén till Ultimat formades och tillsammans med designern Eva-Jo Hancock, som också står bakom inredningen till Shanti Gossip liksom Melker Anderssons Grill, reste han på inspirationsresa till Bangladesh, till Old Town i Dhaka i somras.

Bengalisk teve-soffa

I Bangladesh hamnade de i en morgonsoffa i landets största teve-kanal och fick prata om Shanti-restaurangerna inför 80 miljoner tittare.

– Jag är ganska ensam om att ha en autentisk bengalisk restaurang i Sverige och jag vill laga traditionell mat från Bangladesh där jag har mina rötter. Mat som den smakade i min barndom. Det har hela tiden varit mitt mål sedan jag öppnade den allra första Shanti-restaurangen på Katarina Bangata för 15 år sedan. Det har tagit lång tid men nu är jag framme, säger han.

Inte vågat

– Jag har inte vågat laga bengalisk mat utan det har tagit tid, jag har smugit in den lite i taget, säger han.

En skillnad är att ingredienserna i den bengaliska maten inte mixas som i den indiska så därför känner man smaken av de olika ingredienserna bättre, som av ingefäran till exempel.

– Men också i Bangladesh har det blivit som i resten av världen, man äter mer och mer pizza till exempel. Så det känns ju bra att få göra det här till slut. Nu har jag gjort mitt. Nu kan jag koncentrera mig på maten och behöver inte satsa på fler restauranger längre.

Trädkoja för barnen

Ultimat blir dessutom den barnvänligaste av alla Shanti-restaurangerna:

– Ja jag tänkt bygga en trädkoja så att barnen kan klättra och kanske åka rutschkana medan de vuxna sitter kvar lite längre, säger Nahid Hassan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Spanjorska öppnar sin drömrestaurang på Östermalm

Nyheter "Cavan ska flöda" Daida Mascaro är svenskspanjoren som drivit Michelin-krog i Italien. Nu öppnar hon tillsammans med Bockholmengruppen sin egen drömrestaurang på Östermalm.onsdag 16/8 14:26

Sexuella ofredanden anmälda på ungdomsfestivalen We Are Sthlm

Nyheter Brotten som anmäldes under festivalens första dygn Ett flertal personer har gripits och omhändertagits under festivalen We are Sthlm. Samtidigt har 16 anmälningar om brott inkommit, enligt preliminära siffror.onsdag 16/8 12:08