Händelserikt och fartfyllt i Fjärdhundraland

nn Det händer mycket i Fjärdhundraland i sommar. Utöver de vanliga aktiviteterna hos medlemmarna arrangeras rebusrunda, trädgårdsrundan ”Tuva & Täppa” och rallyloppis.

  • Publicerad 10:05, 19 jun 2017

Helgen 1-2 juli kan du åka mellan 15 platser för att fynda på loppis. Namnet till trots, kör lagligt, kringelkrokvägarna är inte rallyfartvänliga!

– Det var min kompis Gunilla Lundell i Lundellska Galleriet som kom med uppslaget till Rallyloppis. Vi har ju andra aktiviteter som Rebusrunda och Vår konst där man som besökare tar sig runt med bil och besöker olika gårdar och gallerier, säger Tina Bergman, en av arrangörerna från föreningen Fjärd100%. Som verkar i Fjärdhundra.

Det är tredje året som föreningen Fjärd100% arrangerar Rallyloppis. I år är Fjärdhundraland Ekonomisk förening med i samarbetet. Nytt för i år är också att loppisarna samlas till 15 så kallade nav, i stället för att varje person har sitt eget. De som är intresserade av att sälja loppisgrejer kan anmäla intresse till ett av dessa nav, som anges på Fjärdhundralands hemsida.

– Vi tror att det kan locka fler besökare när de har möjlighet att besöka fler utställare på ett och samma ställe, säger Tina Bergman.

En av dessa nya nav, är Butiken i Löth, som ligger mellan Enköping och Västerås. Sara Löthegård driver butiken på gården hon bor på. Hon har varit medlem i Fjärdhundraland i ett år och sitter med i arbetsgruppen för Rallyloppiset.

– Rallyloppiset är en upplevelse utöver det vanliga. Det är en upplevelse i sig bara att åka runt på landsbygden och besöka de olika fina platserna. På vissa platser kan man köpa fika och lunch, eller så tar man med sig picknick, säger Sara.

De kringelkrokiga vägarna hit, som ibland är nära hus och med skarpa kanter, känns inte riktigt rallyvänliga?

– Nej, namnet är mer för att visa att man åker runt, säger Sara med ett skratt. Men visst är det tyvärr dem som kör rally på vägarna här också.

Utöver rallyloppisen blir den traditionella rebusrundan av söndagarna 6 och 13 augusti. Då bjuder många av gårdsbutikerna, kaféerna och sevärdheterna in till heldagsutflykter i området.

Som namnet tyder finns en rebus att klura ut, en lättsam och rolig sådan enligt arrangörerna, där vinnaren får ett pris som marknadsförs som en del av det bästa som Fjärdhundraland har att erbjuda.

Nytt för i år är trädgårdsrundan ”Tuva och Täppa” lördagen den 8 juli 11-16. Visningsträdgårdar och odlingar har öppet, och det kommer att finnas gott om yrkesodlare och entusiaster att inspireras och få tips av.

Vad är Fjärdhundraland?

Namnet Fjärdhundraland kommer från det medeltida folklandet Fjädrundaland. Dagens Fjärdhundraland har inga gränser. Målet är att skapa ett stort område med många platser nära varandra – för att det ska bli enkelt för besökare att ta sig från den ena upplevelsen till den andra.

I Fjärdhundraland samlas upplevelser i en levande landsbygd med historia, naturupplevelser och  småföretagande: kafeerboendegårdsbutiker och mycket mer.

Besöksområdet Fjärdhundraland utvecklas av Fjärdhundraland ekonomisk förening, som samlar företag, föreningar och privatpersoner som vill utvecklas tillsammans, för att ge besökarna en bättre upplevelse.

Är du nyfiken på evenemangen och vill se vilka platser som håller öppet eller sälja grejer på loppiset? Kolla in www.fjardhundraland.se för mer information.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tomas från Bålsta, näst starkast i världen

Nyligen vann hans adept SM-guld. För Tomas Ring själv blev det VM-silver när veteran-VM i tyngdlyftning avgjordes i Sydafrika. –onsdag 25/4 10:39

Senaste numret

Bålstabladet