Maria och Erik Andersson är två typiska Ekeröbor. Foto: Illustration: Håkan Kjellgren

Här är en liten saga om dig

Ni heter med största sannolikhet Maria och Erik. Ni är runt 40 bast och är sugna på Porsche, men i garaget står en Volvo V70. Vi har kartlagt Ekeröbon i snitt. Känner du igen dig?

  • Publicerad 16:57, 19 maj 2017

Här ser ni två helt vanliga och genomsnittliga Ekeröbor. Maria Andersson är 39 år gammal och lever tillsammans med ett 40-årige Erik i en villa i tätortsmiljö med parets två barn. I tisdags var det barnkalas för familjens minsta, precis som i många andra Ekeröfamiljer eftersom den 16 maj är kommunens vanligaste födelsedag.

Paret fick sitt första barn när Maria strax skulle fylla 31 – något som väninnan från Pajala tyckte var väldigt sent. Hon fick ju sitt första barn redan när hon var 24.

Erik och Maria är som många andra i området högskoleutbildade, även om Maria har tagit något fler poäng än Erik. Tillsammans har de en gemensam årsinkomst på nästan 800 000 kronor. Erik tjänar dock, med sina 465 000 kronor, betydligt mer än Maria som drar in 318 000 kronor till hushållet om året.

De trivs bra med villan men om de skulle se sig om efter något annat hoppas de få minst 5,7 miljoner kronor i en försäljning.

På sin gata har de tio grannar, varav de flesta arbetar utanför kommunen. Både Erik och Maria har ungefär 90 minuter att åka till sina jobb, inklusive en del tid i bilköer. Grannen längst ner på gatan är egenföretagare och grannen mitt emot jobbar inom Ekerö kommun, den i särklass största arbetsgivaren.

När det kommer till politik råder det ingen större grannfejd i området. Sex av de tio grannar var överens om att alliansen borde ha fått fortsatt förtroende i det senaste riksdagsvalet. Tre grannar valde andra partier och en avstod helt från att rösta.

Även om siktet är inställt på att framöver köpa en ny och frän bil, kanske en Porsche eller en Jaguar, får familjens Volvo V70 duga i dagsläget – även om tankarna tidigare fanns på både Volkswagen och Toyota.

Tack vare att Erik och Maria bor i Ekerö kommun är sannolikheten stor att de lever långa liv. Erik bör kunna palla till omkring 82 års ålder. Men han överlever inte Maria som väntas lämna in när hon är runt 84.

Någon hund har inte familjen Andersson i dag, men om de skulle skaffa en skulle det troligtvis bli en labrador retriever. Eller kanske en schäfer.

Källor

Statistiska centralbyrån, Länsstyrelsen i Stockholms län, Valmyndigheten, Transportstyrelsen, Jordbruksverket, Ekonomifakta, Mäklarstatistik och Allt för föräldrar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny ålder tvingar fram flytt

Nyheter Efter två år i kommunen står Mohammad Ali Mohammadi snart utan bostad – ett år tidigare än han räknat med. – Jag hoppas jag kan hitta ett rum där jag kan sova och studera. Så att jag kan fortsätta...fredag 17/11 16:35

KRÖNIKA: Bara lokala köp – vill du anta utmaningen?

Krönika Köpstopp. Godisförbud. En vit månad. Ibland är en utmaning precis vad man behöver för att få syn på sina egna vanor. Vad saknar jag och vad är inte alls svårt att leva utan? Själv tror jag inte att...fredag 17/11 16:33

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter