Stockholms första plusenergihus byggs av Stockholmshem. Huset ska generera mer energi än vad det gör av med. Foto: Stockholmshem

Här är Stockholms smartaste hus någonsin

Nu byggs huset som innehåller ALLA energi- och miljömässiga lösningar på en och samma gång.

  • Publicerad 09:00, 13 maj 2017

Eget vindkraftverk, solceller, optimerade fönster, tätade klimatskalsväggar, sedumtak. Och ungefär ytterligare 20 grejer till. I Norra Djurgårdsstaden byggs nu ett hus som är fullproppat med smarta energi och miljölösningar.

– Vi har samlat ihop allt vi tidigare testat rent energi- och miljömässigt. Nu samlas allt i ett och samma projekt, säger Patrik Andersson, avdelningschef bygg och teknik Stockholmshem.

Här är Stockholms framtida bilmack – med park på taket

Huset som i veckan byggstartades i Norra Djurgårdsstaden är ett så kallat plusenergihus. Precis som namnet antyder ska fastigheten generera mer energi än vad den gör av med.

– Man tar inga andra resurser i anspråk och det ska bli spännande att se hur mycket energi som skapas i praktiken, säger Patrik Andersson.

Debatt i Stadshuset: Hur mycket får styrande politiker skarva om uppfyllda löften?

Stockholmshem byggstartade i veckan och huset ska vara klart för inflytt om drygt två år, hösten 2019. Totalt handlar det om 43 kommunala hyreslägenheter, tvåor och fyror som förmedlas via Bostadsförmedlingen. Ungefär ett år efter att huset är inflyttat ska fastigheten generera mer energi än vad som används.

Vad händer med ”pluset”, den energi som blir över?

– Generar huset mer energi än vad används, används elen till hyresgästernas egna hushållsel, eller vidare ut på elnätet, säger Patrik Andersson.

Här är stadsdelarna som är bäst på ekomat

Finansborgarrådet Karin Wanngård och Kadir Kasirga (S), ordförande i Stockholmshem, var med när plusenergihuset i Norra Djurgårdsstaden byggstartade i veckan. Foto: Fotograf Bengt Alm

Exempel på tekniker som används

✔ Solceller

✔ Eget vindkraftverk på taket

✔ Bergvärme

✔ Högeffektiv isolering

✔ Återvinning av avloppsvatten

✔ Inglasade balkonger

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.