Bete. Nötkreaturen på bilden är inte Oskars kvigor. Foto: Most Photos

Har du sett Oskars kvigor?

På nyåret slet sig 27 kvigor från Tjulsta gård i Veckholm. 17 har hittat hem. Men tio håller sig fortfarande undan. Har du sett dem?

  • Publicerad 13:02, 2 jan 2018

Lagom tills dess att det nya årets skulle firas in i Veckholm, utanför Enköping, slet sig 27 kvigor från en inhängnad.

Oskar Karlsson, som äger gården och kvigorna, har arbetat febrilt med att få in djuren i inhängnanden igen.

– 17 stycken har vi fått in. Men det är tio kvar. Och jag såg dem så sent som vid halv tio på förmiddagen idag, men sen smet de iväg in i skogen igen. Men vi ska ut med en drönare och leta nu. Förhoppningsvis så hittar vi dem. De är inte så långt borta, säger Oskar Karlsson.

Nu vill Oskar att man hör av sig till honom om man skulle få syn på de tio kvigorna.

– Och det är viktigt att det är kvigor det handlar om. Så ingen tror att det är några tjurar. De är ungefär ett år gamla, säger Oskar.

Vad är en kviga?

Kviga är en hona av nötkreatur som uppnått en ålder av ett år[1] men ännu inte kalvat. Efter kalvningen blir kvigan en ko. Även hos vissa andra djurarter, på vilka man ofta för över nötkreatursterminologin, till exempel älg, kan ordet användas för en hona som ännu ej blivit mor.

Källa: Wikipedia

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

20-årig Enköpingsbo döms till fängelse för knivattack mot 18-årig flicka

Nyheter I veckan kom domen mot den Enköpingsbo i 20-årsåldern som stod åtalad för bland annat mordförsök, efter att han huggit en flicka i ryggen med en kniv.tisdag 16/1 15:42

Skattmansöbacken behöver fler snövakter

Nyheter Vintersportarna ljublar när termometern äntligen börjat visa minusgrader. Men de ideella krafterna bakom Skattmansöbacken kan inte ljubla riktigt än. Det behövs fler frivilliga snövakter.tisdag 16/1 13:14