Blixtjobbare. Kenneth Nord testar ett blixtjobb på Stadsmissionen och målar om en toalett. Han hoppas på att få många uppdrag i framtiden. Foto: Andreas Enbuske

Här får missbrukare jobb

Stockholms Stadsmission startar dagsverke för missbrukare. Projektet Blixtjobb ska ge dem som är längst från arbetsmarknaden chansen att ta ett jobb. – Det här funkar i Norge. Nu får vi se om Stockholm är redo, säger projektledare Linda Hallin.

Det skruvas och borras. Putsas och målas. På måndag inviger Stadsmissionen sitt nya projekt som bryter ny mark i Sverige. Blixtjobb med lokaler på Lundagatan 55 a ska ge dem som står längst ifrån ett jobb chansen att daglöna.
Personer som fortfarande är i ett aktivt missbruk men som är motiverade att bryta sina negativa mönster är målgruppen.
– Många av Stadsmissionens deltagare säger att de vill ha något att göra. Men efter 30 år som heroinmissbrukare är det extremt långt till ett jobb. Vårt upplägg är att vi går in som arbetsgivare och knyter till oss ett antal blixtjobbare som får utföra olika uppdrag som vi får in från företag, organisationer och privatpersoner, säger Linda Hallin, projektledare för Blixtjobb.

Flyttjobb

Hon hoppas att projektet ska få uppdrag inom bland annat städning, enklare målaruppdrag, rivning, flyttning och andra typer av handfasta jobb. Hon hoppas också få in tillverkningsuppdrag som kan utföras i Stadsmissionens lokaler av deltagare som inte är intresserade av fysiska jobb.
När verksamheten har kommit i gång kommer man till Stadsmissionen på morgonen då dagens uppdrag lottas ut. Stadsmissionen ställer inte kravet att jobbarna ska vara drogfria. Däremot råder nolltolerans mot droger när man arbetar. Blixtjobbarna kontrolleras på morgonen och ger sig sedan ut på uppdrag tillsammans med en arbetsledare från Stadsmissionen. Systemet finns redan i Oslo sedan många år.
– Intresset bland blixtjobbarna är hur stort som helst, men än har vi inte tillräckligt med uppdrag. Nu hoppas vi på stockholmarna. Det här borde funka lika bra här som i våra grannländer, säger Linda Hallin.
Hon ser denna grupp som en stor resurs i samhället som är väldigt dåligt utnyttjad. Samtidigt är hon noga med att understryka att man inte ska anlita Blixtjobb för att få billig arbetskraft. Stadsmissionen konkurrerar inte med priset utan lockar med att uppdragsgivarna bidrar till ett bättre samhälle och erbjuder dem olika typer av internutbildningar och föreläsningar om intresse finns.
– En reaktion vi möter är att det låter jätteintressant men att man inte kan ha missbrukare på sitt företag. Jag kan förstå det. Men jag tycker att Stockholm ska vara med och få det här att funka. Ge det en ordentlig chans och var med oss och ta ansvar.

Ska minska svartjobb
Målet med projektet är inte i första hand att få folk att sluta missbruka. Blixtjobb ska däremot minska kriminaliteten och svartjobbandet. Att bryta sina mönster kan också öppna nya möjligheter.
– De som hittills varit ute på jobb tycker det är fantastiskt att få vara med vanliga människor och sitta i ett lunchrum och snacka om sånt som man snackar om i ett lunchrum.
En som har provjobbat lite är Kenneth Nord. Han har levt som missbrukare en stor del av sitt liv. Han är på väg ur sitt missbruk och gör just nu en utredning om han har ADHD. Rastlösheten har följt honom och dövats med droger. Den här dagen målar han en toalett i Stadsmissionens lokaler som görs fina inför invigningsfesten på måndag.
– Jag vill hålla mig sysselsatt och börja tjäna lite mer pengar. Jag har jobbat med allt möjligt och är praktiskt lagd. När jag var yngre kunde man få enkla jobb utan problem. Det är tuffare i dag. Jag hoppas mycket på det här och jag vet att det är många andra som också gör det, säger han.

Fakta

Det här är Blixtjobb

Projekt som finansieras helt av Stadsmissionen. Ska ge tillfälliga jobb åt personer i aktivt missbruk.
Stadsmissionen är arbetsgivare och utför uppdrag åt företag, organisationer och privatpersoner.
Blixtjobb invigs måndagen den 19 mars mellan kl. 13-17 på Lundagatan 55 a.
Vill du anlita blixtjobb? Kontakta projektledare Linda Hallin, tfn 0706-87 87 97.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.