Parallellt med Gasverksvägen, som leder upp från Bobergsgatan och går förbi gasklockorna, invigs snart separata gång- och cykelvägar. Foto: Stockholms stad

Här får Norra Djurgårdsstaden ny cykelbana

Snart invigs en ny cykelväg och gångväg i Gasverksområdet i Hjorthagen. Det är en del i arbetet med att göra Norra Djurgårdsstaden till en av Stockholms miljöstadsdelar.

  • Publicerad 11:10, 23 mar 2018

Ombyggnaden av Gasverksvägen, som går igenom Gasverksområdet i Hjorthagen, innebär att vägen dessutom utrustats med både en gångväg och en cykelväg. Dessa löper inledningsvis längs med de båda gasklockorna.

– När gasverket var i drift var Gasverksvägen jättesmal och det fanns inga vägar för gång- eller cykeltrafik. Men nu när det ska bli skola och bostäder här ökar behovet att kunna ta sig till och från Gasverksområdet, säger Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden (där Hjorthagen ingår) är ett av Stockholms miljöprofilerade områden, efter beslut från kommunfullmäktige. Det innebär bland annat mål om att stadsdelen är klimatanpassad och fossilbränslefri till år 2030.

– Vi ska främst värna dem som går och cyklar. Då blir det ett absolut krav att ha högkvalitativa gång- och cykelvägar i området, säger Staffan Lorentz.

Inför invigningen den 2 maj återstår detaljer som att lägga kantsten och att plantera blommor och gräsytor. Vägarna för gång- och cykeltrafik kommer i en första etapp sträcka sig mellan Bobergsgatan och Hjorthagens IP (se illustration) men kommer sedan att byggas ut ytterligare.

– Gångvägen och cykelvägen kommer sedan att följa Gasverksvägen ner till Ropstensrondellen. Det arbetet börjar i oktober i år och väntas vara klart hösten 2019, säger Staffan Lorentz.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den del av Gasverksvägen som går från Rådjursstigen till den nybyggda Bobergsskolan beräknas öppna för trafik redan den 20 augusti i år.

Busslinje 55 kommer då att återfå sin ursprungliga rutt och åka till Hjorthagen via Gasverksvägen, i stället för att som i dag bara köra på Bobergsgatan.

Efter första etappen, som sträcker sig till Hjorthagens IP, kommer vägarna för gång- och cykeltrafik även byggas på längs Gasverksvägen, och ner till Ropstensrondellen. Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skejtarna tar över Obsans damm mer och mer

Nyheter Vill ha den torrlagd året runt Redan för tolv år sen startade skejtarnas kamp för att torrlägga dammen i Observatorielunden. Och nu har man vunnit – i alla fall delvis.tisdag 24/4 15:57

Här kan du lämna all skit du inte behöver

Nyheter Dags att vårrensa? Här hittar du pop up-containrarna! Det är vår och insamlingssäongen är igång. Vi var på plats när pop up-containrarna som flyttar runt i hela stan invigdes på Norr Mälarstrand.tisdag 24/4 15:55