Gamla Lidingöbron ska bort. Foto: Mostphotos

Här får Östermalm ny bro till Lidingö

Snart kommer det gå snabbare att ta sig till och från Lidingö. En ny tågbro mellan Ropsten och ön ska byggas och stå klar 2022.

Nu är det klart att en ny, dubbelspårig tågbro byggs åt Lidingöbanan, mellan Ropsten och Lidingö. Den nya bron, som ska kallas Lilla Lidingöbron, byggs strax norr om dagens bro och kommer att få en helt ny perrong i Ropsten. Dagens tågbro, som blivit för gammal och sliten, rivs.

En ny tågbro kommer innebära tätare turer i rusningstid och att tågtrafiken mellan Stockholm och Lidingö blir mindre störningskänslig, enligt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons, (M).  

– Det är trångt på tågen i rusningstrafik idag. I takt med att Lidingö växer ökar också resandet till och från Stockholm, och då behöver vi en ny bro, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman, (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

– Vi har slitit med den här frågan i många år och nu landat i att det behövs en dubbelspårig bro mellan Ropsten och Lidingö, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons, (M).

14 000 resenärer per dag

Idag reser 14 000 personer med Lidingöbanan varje dag och det är fler än vad tidigare prognoser för 2017 visat, enligt Kristoffer Tamsons.

Den nya bron får även gång- och cykelbanor och en segelfri höjd på sju meter, mot 5,2 meter idag. Den nya bron kommer dock inte att vara öppningsbar.

Överenskommelsen blev klar den här veckan och bron, som kommer att kosta cirka 650 miljoner kronor att bygga, betalas av Lidingö stad, med ett bidrag från Stockholms läns landsting på 60 miljoner. SL investerar samtidigt i två nya tågvagnar till Lidingöbanan till en kostnad av 80 miljoner kronor.

Tunnelbanetrafiken på röda linjen mot Ropsten kommer inte att påverkas av Lidingöbanans nya bro och perrong, enligt Tamsons.

Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd i Stockholm, med Anna Rheyneuclaudes Kihlman, (M), kommunalråd på Lidingö. Foto: Eva Tonström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm vägrar byta ut sommarskylt

Nyheter Arg liberal: "Folk kontaktar mig och frågar om det fortfarande är sommar i Stockholm" Trots att den väcker irritation låter staden den somriga skylten på Kungsholmen sitta kvar. Av snålhet.lördag 23/9 16:00

Ekomatkedja vill expandera – för dina pengar

Nyheter Den ekologiska matvarukedjan Paradiset ber stockholmarna att lätta på plånboken i en nystartad crowdfundingkampanj. Men det beror inte på att affärerna går knackigt, enligt vd Johannes Cullberg:...fredag 22/9 14:00