Fotot på flygplanet är en genrebild. Foto: Mostphotos

Här flyger mystiska planet över Norrort

Om du hör ett flygplan flyga på låg höjd över ditt hus någon av de kommande dagarna så har ni svaret här:

  • Publicerad 18:13, 12 dec 2017

Söder om Stockholm är det många som under förra veckan vaknade av ett ihärdigt flygplansljud och undrat över vad det är för flygplan som legat på låg höjd över deras hus.

Nu kommer svaret och snart kommer även flygplanet till den norra sidan om Stockholm.

Det är företaget Fortum Värme som ligger bakom det hela. Under sex nätter fram till och med årsskiftet kommer ett flygplan på låg höjd flyga över hela Stockholm. Det görs för att upptäcka eventuella läckage i Fortums rörsystem.

– Vi vill minska utsläppen av energi. Det här är ett sätt att kontrollera att vårt system fungerar, och det måste genomföras på nattetid, säger Thomas Gibson, kommunikationschef på Fortum Värme.

Här ska planet flyga

Det är området från Roslags Näsby, upp mot Ersta och österut mot Viggbyholm som flygplanet kommer flyga. Även i Upplands Väsby.

Fortum får besked om flygningarna sex till tolv timmar innan de genomförs. Då försöker de direkt informera de som berörs genom att skicka ut pressmeddelanden och uppdatera sin hemsida.

– Det handlar verkligen om att flyga fram och tillbaka, fram och tillbaka. Det är som ett rutnät, eller snarare långa korridorer, som läggs över hela Stockholm. Det måste vara klar sikt, lagom kallt och inga andra värmekällor som rör sig, säger P-O Hedman.

"Väcker en del irritation"

Flygplanet är utrustat med värmekamera och dokumenterar alla värmekällor på marken. Det här gör att det är lätt kan se om det läcker någonstans.

Trots att Fortum genomfört arbetet i flera år är det många stockholmare som inte har en aning om vad det är för flygplan som kör runt mitt i natten.

– Vi har kört det här i några år och vi vet att flygplanen väcker en del irritation. Det är främst i Söderort som flygningarna har väckt reaktioner, säger P-O Hedman, presschef på Fortum Värme.

Hittills har flygplanet betat av Lidingö och Söderort. Kvar återstår hela Norrort, Västerort och City.

Flygningarna genomförs nattetid, från klockan 22 till 03.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han tar USA till Vallentuna

Nyheter "All den här skiten är till salu" Rolf Hjelm vill ha roligt i livet. Därför driver han en ”amerikansk shop” hemma i Vallentuna. – Det är ingen som tackar en för att man lever ett tråkigt liv, säger han.fredag 20/4 16:50

Här är Täbys mest igenkända politiker

Nyheter "Är det tennisspelaren? Stefan Edberg?" Hur väl känner Täbyborna igen sina lokala politiker? Vi drog ut på stan och gjorde en högst ovetenskaplig men rätt så underhållande och förmodligen något så när rättvisande undersökning.fredag 20/4 16:40