Våldets logik. Är det mycket bråk på rasten finns det en risk att man inte längre reagerar på mindre allvarliga handlingar. Då finns också risken att våld normaliseras, menar fältsekreteraren Mohamed Musa. Foto: Sara Ringström

Här gör eleverna upp med våldet i skolans korridorer

Stök, knuffar och taskiga kommentarer. Skojbråk kan snabbt bli till allvar i skolans korridorer. Ingen vill egentligen ha det så här, menar elever på Vårbyskolan. Ändå är det svårt att förändra. Vem sätter stopp för våldet i skolan?

  • Publicerad 10:57, 15 apr 2017

– Någon har klottrat i korridoren att jag och Evelina är värdelösa.

Alla elever i klass 7A på Vårbyskolan ligger med huvudet ner i skolbänken. Fältsekreterarna Mohamed Musa och Evelina Aho klappar två elever på axeln, som ska spela skyldiga i övningen.

– Okej, nu får ni kolla. Vad tror ni, vem var det?

Snacket går.

– Det var Yunus! Han ser skyldig ut. Man ser det på kroppsspråket.

– Jag tror det är Rojda. För hon skyller på Stefan.

Två elever ställer sig upp.

– Ahh. Jag visste det!

Vad tror ni att syftet med den här övningen är, frågar Mohamed.

– Gola!

Nej...

– Det är jättesvårt för lärare att veta vad som egentligen har hänt. Vi kan inte se och höra allt som händer i skolan, säger Mohamed och fortsätter:

– Vuxna gör fel ibland, oskyldiga kan bli anklagade. Därför måste ni hjälpa oss. Sätt er inte i en situation där det finns risk att bli anklagad.

Mohamed och Evelina ska snart återkomma till den poängen. Men först får klassen titta på ett videoklipp.

Två elever i ett omklädningsrum. De snärtar varandra med en handduk på skoj. En tredje elev hoppar in i leken. Vad händer?

– Det går snabbt från skoj till allvar. Det är lätt hänt, säger Stefan.

Är det här något ni känner igen från skolkorridoren?

Alla räcker upp handen...

Foto: Sara Ringström

Mohamed och Evelina visar en pyramid på tavlan. En våldspyramid.

Längst ner finns ”sexistiska, rasistiska och homofobiska skämtbilder och kommentarer”.

– Man kanske skickar en bild på insta eller snapchat.

Ett steg upp i pyramiden finns ”nedvärderande kommentarer och blickar”.

– Vem fan tror du att du är?! En blick kan säga mycket och de kan vara obehagliga, visar Mohamed.

En nivå upp ”verbala angrepp och hot”. Och så i mitten av pyramiden: ”knuffa, slå och sparka”.

– Det vi såg nyss, snärta med handduk. Något på skoj som snabbt blev allvar.

Knuffa, slå och sparka

Pyramiden trappas upp med ”fysiska och sexualiserade angrepp”.

– Det kan vara att nypas i rumpan. Ta på brösten. Ta på kroppen utan tillåtelse, förklarar Evelina.

Högst upp i pyramiden: Våldtäkt och mord. Mohamed frågar: Vilken nivå befinner sig rasten på?

En tjej säger sexualiserade angrepp. Men de flesta är överens: Knuffa, slå och sparka. Ingen i klassen nämner kränkande kommentarer.

Har ni hört talas om ordet normaliserat? frågar Mohamed.

– Det betyder att det har blivit normalt, säger Edrisa.

Foto: Sara Ringström

Åter till dagens stora fråga:

Hur kan vi som klasskompisar bli modiga och agera när vi ser att någon behandlas illa?

– Man kan, men det är svårt. För vissa reagerar dåligt, säger Ikhra.

Säg ifrån som en grupp, föreslår Sara.

– Man kan inte ignorera 20 personer som säger ifrån.

– Det där är svårt. Ingen här har modet att skapa en sån grupp, fortsätter Stefan.

Det har varit en hel del stök i korridorerna under hösten, berättar klasskompisarna. Bara skojbråk, menar killarna.

– Men det känns ändå inte bra. De kan råka slå till oss av misstag. Vi drabbas, men vi säger inte ifrån. För då blir killarna irriterade över att vi lägger oss i. Vi går bara därifrån, berättar tjejerna.

Det handlar om makt, menar Rojda.

Vadå makt? frågar klasskompisarna.

– Vi har olika makt i skolan. Du lyssnar inte, för du är inte rädd för mig. En lärare måste säga ifrån. För hon har makt. Hon kan ringa dina föräldrar.

Killarna nickar. Egentligen vill ingen ha det så här.

– Man förstår att det är fel. Men det kan vara svårt att sluta. Som kille blir man peppad. Man får en kick. Det handlar om grupptryck, berättar de.

Vintern är värre

Och det blir värre på vintern, i skolans trånga korridorer. Att kafeterian varit stängd i en månad på grund av en sjukskrivning har inte gjort saken bättre.

– Nu när det blir varmt blir det bättre. Då kan man gå ut och spela fotboll istället för att hänga vid skåpen och bli irriterad på varandra, säger Edrisa.

Vårbyskolans biträdande rektor Iréne Pistol har lyssnat på samtalet och ber nu om ordet.

– Det är lätt att lova mig att sluta bråka. Det svåra är att ersätta sitt dåliga beteende med något annat. Här måste också skolan erbjuda alternativ.

Just nu bygger Vårbyskolan om sin entré. Expeditionen flyttar på sig, för att göra plats åt ett aktivitetsrum.

– Vi ska ta upp pingisbord och ordna med sällskapsspel. Vi behöver fler aktiviteter, ett alternativ till att springa i korridorerna, säger Iréne.

– Exakt, säger killarna.

Men tjejerna protesterar.

– Om ni fixar ett pingisbord skulle bara killarna hänga där. Tjejerna skulle inte få vara med.

Prata om det. ”Alla vet att man inte får bruka våld. Det är ingen idé att stå med pekpinnar. Men vi måste prata om det”, säger Evelina Aho. Foto: Sara Ringström

Tips: Så kan föräldrar jobba mot våldet i skolan

Skillnader i synen på barnuppfostran mellan hem och skola ökar risken för att barnen hamnar på fel väg. Nu har föräldrar på Vårbyskolan gått ihop för att jobba konsekvent mot våld och machokultur.

– Elevernas resultat i skolan påverkas när det inte fungerar hemma. Och eleverna påverkas hemma när det inte fungerar i skolan, säger Irene Pistol, biträdande rektor på Vårbyskolan.

Hon lägger ner mycket arbetstid på att hantera och lösa konflikter mellan elever. Det kan handla om bråk som uppstår i skolan. Men också på fritiden, efter skoltid.

– Det kan ha hänt något i helgen som eleverna tar med sig till skolan på måndagen. Vi har inte resurser att lösa allt, vi ska samtidigt nå målen i läroplanen. Men går det ut över lärandet i skolan måste vi ta oss tiden.

Nu har Vårbyskolan tagit hjälp av det Mobila teamet, inom socialtjänstens förebyggande enhet, för att samordna och hjälpa skola och föräldrar att jobba enligt samma principer mot våld och machokultur.

I fredags bjöd de in föräldrar till elever i årskurs sju till ett föräldrarråd.

– Vi kom fram till att det är viktigt att föräldrar har bättre kontakt med varandra. Att det måste finnas en öppen dialog, där man ringer till varandra om ens barn blivit utsatt eller utsätter andra, säger fältsekreteraren Evelina Aho.

Egentligen är det ganska enkelt: tillsammans ordnade de en mejl- och telefonlista. Föräldrarna tog också fram ett dokument, med riktlinjer hur man ska agera om det uppstår tjafs mellan barnen.

– Vi diskuterade vad föräldrarna förväntar sig av skolan. Och vikten att vara konsekvent, att aldrig acceptera våld eller kränkningar. Vi pratade om konsekvenser för barnen, om de till exempel brukar våld eller blir utsatta för våld.

I samhällsdebatten hörs ofta synpunkter att föräldrar inte bryr sig tillräckligt. Att det saknas engagemang.

– Det stämmer verkligen inte. Men ibland kan det behövas någon som sammankallar och drar ihop föräldrar. Vi ringde runt och bjöd in alla. Det krävs egentligen inte så mycket, säger Evelina Aho.

Machofabriken i högstadiet

Under läsåret har Mohamed och Evelina från Mobila teamet träffat sjuorna i Vårbyskolan och haft diskussioner om machoideal och normer, med hjälp av metoden Machofabriken.

Machofabriken ger verktyg åt dem som vill arbeta för ökad jämställdhet och förebygga våld. I fokus står frågan om hur trånga sociala normer för manlighet kan ifrågasättas.

Mohamed och Evelina kommer att följa eleverna genom högstadiet. Som ett led i arbetet träffar mobila teamet även föräldrar och lärare för samtal.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.