Barn är inte populära som grannar. Förskolor har varit tvungna att stänga och skolor som ska byggas läggs på is.

Stopp. Det blir ingen skola vid sjön Trekanten i Liljeholmen. Foto: AIX Arkitekter

80 barn. Förskolan Skogsmarken på Stora Essingen fick bygglovet överklagades. Foto: Karin Nilsson

Kvar. Förskolan Vängåvan på Stora Essingen lyckades få förnyat bygglov. Foto: Karin Nilsson

Försenad. Paviljongen på Mariehällsskolans gård kom till slut på plats, trots överklagan från grannar. Foto: Linda Gren

Svartbygge. En granne vill ha bort paviljongen på Karlbergsskolans gård. Foto: Mimmi Epstein

Dans. Slut på techno för barnen i förskolan Björken. Foto: Mostphotos

Här har grannar stoppat skolor i Stockholm

Barn är inte populära som grannar. Här är sex fall i Stockholm där grannar har stoppat och försenat skolor och förskolor.

  • Publicerad 08:07, 16 feb 2017

Stockholmarna stör sig på ljud från barn och vill helst inte se nya skolor byggas i närområdet. Bygg gärna skolor – men inte i på min bakgata, är en återkommande åsikt.

StockholmDirekt har listat sex konflikter mellan grannar och barn i Stockholm under de senaste två åren.

Ett av de senare fallen gäller Karlbergsskolan i Vasastan där grannar har tröttnat på skolpaviljongen som stått på bollplanen på skolgården sedan 2012.

Liknande konflikter förekommer i nästan alla delar av stan.

Överklaganden har till och med gjort att förskolor fått lägga ner och att nya skolor inte kan byggas.

Slöseri med skattepengar

Nu rasar skolborgarrådet Olle Burell (S).

Han anser att det borde ligga i alla intressen att det finns förskolor och skolor i Stockholm. "Det här är slöseri med tid och slöseri med våra skattepengar".

– Jag är inte förvånad om den som överklagar förskolor och skolor är densamme som sedan klagar över att det inte finns tillräckligt med förskolor eller skolplatser i Stockholm.

Han skräder inte orden.

– Man måste lära sig att se ett samband mellan den egna egoismen och bristen på skoplatser. Jag upplever det som ren egoism.

Hans råd till stockholmarna när överklagandefingret börjar darra är att sova på saken och tänka ett varv till.

– Det pratas mycket om att värdet på den egna bostaden blir lägre om det finns förskolor eller skolor i direkt grannskap. Jag hävdar att det är precis tvärtom. Finns det inga förskolor eller skolor kommer folk inte vilja flytta dit, det är tydligt när man pratar med fastighetsägare.

I dag kan Stockholms stad tillgodose det behov som finns, men Olle Burell vill se en långsiktig plan för hur det ska kunna byggas fler förskolor och skolor.

– Vi måste se till att politiker om fem till tio år kan fortsätta bygga skolor. Jag anser att vi måste reservera mark för offentlig verksamhet och till den anser jag att förskolor och skolor hör. Dessutom behöver vi bilda opinion för att undvika alla dessa överklaganden.

Oppositionen kritiserar er för att ni inte har planerat för förskolor och skolor, i och med de många tillfälliga byggloven som finns i staden, hur ser du på det?

– I bästa fall tar det 6-7 år att bygga en skola om den inte överklagas. Alltså borde det ha planerats för skolor för 6-10 år sedan. Oppositionens kritik slår tillbaka på dem själva.

Liljeholmen. En ny stor skola vid sjön Trekanten stötte på patrull när detaljplanen godkändes av staden. Boende i området skrev protestlistor och gick fackeltåg. Efter överklagan till mark- och överdomstolen vann de boende. Stadens hopp står nu till ett kontorskomplex i Midsommarkransen som i eventuellt kan byggas om till skola.

Efter nederlaget vid Trekanten – staden gör om kontorshus till skola

Stora Essingen. Förskolan Skogsmarken med cirka 80 barn huserade på Stora Essingen fram till hösten 2016. Sedan tvingades förskolan stänga. Det permanenta bygglovet överklagades till Länsstyrelsen som upphävde bygglovet. Bostadsrättsföreningen som äger lokalerna ville ha kvar förskolan, men har nu i stället byggt bostäder i lokalerna.  

Hyresnämnden: Hotade förskolan på Stora Essingen måste flytta

Hoppet ute för Skogsmarken – bostadsrättsföreningen vill bygga om förskolan till bostäder

Stora Essingen. För förskolan Vängåvan gick det bättre. Fastighetsägare i området på Stora Essingen överklagade det tillfälliga bygglovet till Länsstyrelsen som upphävde bygglovet. Stadsdelen överklagade till mark- och miljödomstolen och fick rätt. Nu får förskolan finnas i lokalerna till åtminstone 2020.

VÄNDNINGEN: Förskolan på Stora Essingen får tillbaka sitt bygglov

Bromma. Under hösten 2016 började 130 nya elever på Mariehällsskolan i Annedal. Men den paviljong som de skulle undervisas i fanns inte på plats. De närmaste grannarna överklagade bygglovet vilket försenade byggnaden. Det visade sig att överklagan var ogiltig och eleverna kunde flytta in i paviljongen under november förra året.

Överklagan mot skolpaviljong i Annedal kan vara ogiltig

Överklagan mot skolpaviljong rörde upp känslor i bostadsrättsföreningen i Annedal

Vasastan. På Karlbergsskolan har en paviljong stått placerad på bollplanen sedan 2012. Staden vill bygga på en våning på byggnaden och har ansökt om tillfälligt bygglov. En granne vill däremot ha bort paviljongen helt. I december anmälde han den befintliga byggnaden som svartbygge efter att ha upptäckt att bygglovet gått ut. Nu väntar staden på besked om tillfälligt bygglov för befintlig byggnad och utbyggnaden.

Grannar i Vasastan ser chans att stoppa skola

Björkhagen. Barnen på den nya förskolan Björken dansar på gården två gånger i veckan. Det uppskattades inte av grannar som skickade klagobrev till förskolechef, stadsdelsdirektör och Svenska bostäders områdeschef. Det var musikstilen som upprörde mest – techno.

Barnen får dock dansa vidare. Till lägre volym. Och framför allt till en annan sorts musik.

Efter grannars klagan ­­– ingen mer techno på förskolan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.