Här kostar nya gatan med cykelbana 85 000 – per meter

Efter att Citybanan-arbetet på gatan färdigställts ska Torsgatan breddas och få nya cykelbanor. I vår förväntas det första spadtaget tas. Kostnaden? 85 000 kronor per meter.

  • Publicerad 17:06, 30 okt 2017

Förslaget väntas klubbas igenom nästkommande sammanträde i kommunfullmäktige, den 6 november. Den kilometerlånga cykelbanan ska gå från Norra Bantorget till Sankt Eriksplan och byggs i etapper under två års tid. Totalt kommer det att kosta 85 miljoner kronor.

Cyklister får mer plats på nya Torsgatan

Bygget innebär att cirka 50 parkeringsplatser försvinner. Staden hänvisar till intilliggande parkeringsgarage medan oppositionen i ett yttrande skriver att de hoppas att stadens bedömning stämmer men att man anser det vara särskilt viktigt att "att säkerställa att boende även fortsatt kommer att ha tillgång till boendeparkering."

Londoninfluerad "Boxpark" ska ge nytt liv till Stockholms döda gata

Projektet innehåller också en breddning av gatan och planteringar.

Nytt. Torsgatan ska breddas och få nya cykelbanor. Foto: Johann Bernövall

Så här ska det byggas

Etapp 1, mellan S:t Eriksplan och Sabbatsbergsvägen, som ska stå klart under sommaren 2018.

I projektet ingår breddning av gatan, plantering av träd samt möjlighet till affärsverksamhet längst sträckan. Bonnier Fastigheter har tidigare visat intresse för att öppna så kallade "boxparker" längst med den.

Prislappen blir 85 miljoner, varav 10 miljoner betalas av Trafikverket som kompensation för arbetet med Citybanan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grand gör om fasaden – för att se äldre ut

Nyheter "Vi vill återskapa en fasad som berättar vår historia" Uppmärksamma stockholmare har noterat att en del av Grand Hôtel sett annorlunda ut den senaste veckan. Målet är att hela byggnaden ska genomgå samma totalförvandling.fredag 17/11 16:08

Här blir nytt bilförbud på Södermalm

Nyheter Gata planeras stängas av för privatfordon För att öka framkomligheten för busslinje 4 kommer delar av den centrala gatan på Södermalm att stängas av.fredag 17/11 11:55