Här kostar nya gatan med cykelbana 85 000 – per meter

Efter att Citybanan-arbetet på gatan färdigställts ska Torsgatan breddas och få nya cykelbanor. I vår förväntas det första spadtaget tas. Kostnaden? 85 000 kronor per meter.

  • Publicerad 17:06, 30 okt 2017

Förslaget väntas klubbas igenom nästkommande sammanträde i kommunfullmäktige, den 6 november. Den kilometerlånga cykelbanan ska gå från Norra Bantorget till Sankt Eriksplan och byggs i etapper under två års tid. Totalt kommer det att kosta 85 miljoner kronor.

Cyklister får mer plats på nya Torsgatan

Bygget innebär att cirka 50 parkeringsplatser försvinner. Staden hänvisar till intilliggande parkeringsgarage medan oppositionen i ett yttrande skriver att de hoppas att stadens bedömning stämmer men att man anser det vara särskilt viktigt att "att säkerställa att boende även fortsatt kommer att ha tillgång till boendeparkering."

Londoninfluerad "Boxpark" ska ge nytt liv till Stockholms döda gata

Projektet innehåller också en breddning av gatan och planteringar.

Nytt. Torsgatan ska breddas och få nya cykelbanor. Foto: Johann Bernövall

Så här ska det byggas

Etapp 1, mellan S:t Eriksplan och Sabbatsbergsvägen, som ska stå klart under sommaren 2018.

I projektet ingår breddning av gatan, plantering av träd samt möjlighet till affärsverksamhet längst sträckan. Bonnier Fastigheter har tidigare visat intresse för att öppna så kallade "boxparker" längst med den.

Prislappen blir 85 miljoner, varav 10 miljoner betalas av Trafikverket som kompensation för arbetet med Citybanan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här får Hornstull en ny debattscen

Nyheter "Vi har en oerhört engagerad publik" Hornstullsborna är en alldeles särskilt samhällsengagerad skara. Det menar i alla fall områdets bibliotekarier, som nu satsar på egen debattscen lagom till valet.tisdag 20/2 17:10

Förslaget: 1 000 nya studentlyor på Lappis

Nyheter De vill förtäta glesbebyggda området rejält Bygg 1 000 nya studentbostäder på Lappkärrsberget. Det vill Liberalerna i Stadshuset.tisdag 20/2 17:00