Åke Werner påminner om vad äldre Danderydsbor bör se upp med. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Här lär sig Danderyds äldre att överlista tjuven

Under tre lektioner lär sig pensionärerna i Danderyd om brott mot äldre. Syftet är att göra dem medvetna om farorna.

  • Publicerad 12:00, 26 okt 2017

Tillsammans med Åke Werner håller ledaren Harry Danielsson i studiecirkeln ”brott mot äldre” på Träffpunkt Enebyberg. Under lektionen som vi är med på går de igenom hur man synar bluffen.

– Vi går igenom tre olika miljöer: hemma, offentliga och tele. Det är viktigt att de lär sig att tänka sig för och vara försiktiga, säger Harry Danielsson.

Informationsmaterialet är bland annat framtaget av polisen och brottsofferjouren.

Lurar sig in

Det vanligaste är att någon ringer på dörren och till exempel lånar telefonen eller tittar på köksavloppen. Deltagaren Katarina Sundfeldt har varit på alla lektioner, och hittills känner hon igen det mesta som sagts.

– Jag ville veta om det var något nytt som jag inte redan kände till. Det mesta som har sagts hittills har jag hört på tv, men det ska bli spännande om de säger något nytt, säger hon.

Katarina Sundfeldt, som deltagit i seniorverksamheten i Enebyberg ända sedan 1990-talet, är lugn.

– Jag är alltid noggrann av mig, säger hon. Men jag är inte rädd av mig. Det går inte att gå omkring och vara rädd hela tiden, säger hon.

Gott sällskap

Zsofia Fekete, 68 år har sökt sig till seniorverksamhet sedan början av 00-talet. Hon deltar inte i dagens kurs utan är framför allt här för sällskapet.

– Jag kommer hit för den fina gemenskapen. Vi sitter och pratar, vi kan prata om allt, men just nu blir det mycket prat om brott mot äldre, säger hon.

Träffpunkt Enebyberg är en öppen verksamhet för
seniorer där alla som bor i Danderyds kommun är välkomna. Måndag till fredag har de olika aktiviteter och förutom kursen ”brott mot äldre” lär de sig bland annat att använda Ipads. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år med gaypodden: "Många tackar för att vi hjälpt dem"

Nyheter Alexandra från Vallentuna: "För få lesbiska som tog plats" Gaypodden har nyss fyllt ett år och vi har snackat med Vallentunabon Alexandra Malmlund som är en av grundarna till podcasten.fredag 23/2 15:05