Här övar de stridsteknik från Vikingatiden

Varje helg i sex år har "Huskarlarna" träffats på Kungsklippan för att öva historisk fäktning.

  • Publicerad 20:02, 27 nov 2017

Vikingagruppen "Huskarlarna" träffas varje lördag på Kungsklippan i parken precis nedanför Stadsarkivet. Där tränar de "vikingatida stridsteknik".

– Det är ett bra underlag eftersom det är grus. Men framför allt är det bra för att det är gott om plats så att vi kan träna på ett säkert sätt och att det inte springer runt barn där. Trots att det är en lekpark är det nästan aldrig någon där, säger Andreas Hellström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tillsammans med sina vänner i gruppen reser han runt i landet och i Europa för att tävla och visa upp sig.

– Hela mina semestrar går åt till det. Charmen är att det är en lagsport. Samtidigt är det mer än en sport: alla har ett historiskt intresse, säger Andreas Hellström.

Han berättar att gruppen konstant får nya medlemmar.

– Det sprider sig bland vänner och bekanta. Folk hör talas om det ryktesvägen.

Andreas Hellström, engagerad i gruppen "Huskarlarna". Foto: Mimmi Epstein

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: De har stans mest julpyntade hem

Nyheter "När vi träffades släpptes alla gränser" I deras trea på Kungsholmen syns varken väggar eller tak bakom lager av guld, glitter och blinkande ljus. Varför? För att julpynt gör dig till en lyckligare människa, enligt paret Hante som börjar...söndag 17/12 9:00

QUIZ: Känner du igen ditt MÖRKA Stockholm?

Quiz ✔Tio historiska bilder ✔Utmana dina vänner i veckans quiz ✔Kvällsbilder från förr Vi närmar oss årets mörkaste tid. Därför har vi letat fram tio mörka Stockholmsbilder från förr. Känner du igen dig?lördag 16/12 9:00